Με πτώση ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τις αμερικανικές μετοχές σήμερα Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την τελευταία έκθεση λιανικών πωλήσεων, η οποία ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο, μετά την κυκλοφορία του ισχυρότερου του προσδοκώμενου δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 181 μονάδες ή 0,53%. Ο S&P 500 και Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,56% και 0,47% αντίστοιχα.

Ο αριθμός των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, σημειώνοντας άλμα 3% τον μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,9%. Ο αριθμός σηματοδοτεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντέχει παρά τις έντονες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και όσο συμβαίνει αυτό, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σταθερός», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance σε σχετικό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Οι πτώσεις ακολουθούν μια ασταθή ημέρα διαπραγμάτευσης

Την Τρίτη, όταν ο Dow έκλεισε χαμηλότερα κατά περισσότερες από 156 μονάδες. Ο S&P 500 παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος, σημειώνοντας πτώση 0,03%, ενώ ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite αποτίναξε τις προηγούμενες ζημιές για να κλείσει 0,57% υψηλότερα.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό επιβάρυνε τις μετοχές

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, υποδεικνύοντας μια δυνητικά μακρύτερη πορεία στον αγώνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά της αύξησης των τιμών και της στάθμισης.

Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% για τον μήνα και 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με εκτιμήσεις 0,4% μηνιαίως και 6,2% ετησίως.

Ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το ποσοστό στόχο της Fed του 2%, τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα νούμερα δεν ήταν εντελώς εκπληκτικά.

Διαβάστε ακόμη: