Καθώς η ΕΚΤ όχι μόνο δε διακόπτει το άλλοτε έκτακτο μέτρων των αγορών ομολόγων, αλλά επιταχύνει το… εξίσου έκακτο πρόγραμμα PEPP, οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη καταγράφουν βουτιά, επιστρέφοντας σε πιο “κανονικοποιημένα” επίπεδα.

Την ίδια ώρα και εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συνεδρίαση του Μαρτίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σε ετοιμότητα να μειώσουν τις αγορές ομολόγων εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στο -0.34 το γερμανικό 10ετές

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κατέγραψαν μείωση, με αυτήν του γερμανικού 10ετούς τίτλου, να καταγράφηκε πτώση στο -0,34%. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Ιταλίας μειώθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,66%, διατηρώντας το ασφάλιστρο κινδύνου κάτω από το υψηλό των τεσσάρων εβδομάδων που άγγιξε πάνω από 100 μονάδες βάσης την Τετάρτη 6 Απριλίου 2021.

Αποκλιμάκωση στα ευρωομόλογα χάρη στο €1,85 τρις. του PEPP

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP) 1,85 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ είχαν άνοδο κατά το ένα πέμπτο τον περασμένο μήνα, και στάθηκαν ικανές να σταθεροποιήσουν τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων και να ωθήσουν τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις σε χαμηλό έτους.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων μετά από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων, που αύξησε το κόστος δανεισμού και απειλούσε την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο ρυθμός αγορών θα αυξομειωθεί ανάλογα τις συνθήκες

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι εκείνη την εποχή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν διχογνωμίες όσον αφορά την αύξηση των αγορών και ορισμένοι αντιμετώπισαν την αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων ως δυνητικά ευπρόσδεκτη ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης.

Τα πρακτικά της συνάντησης της ΕΚΤ τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν μια μικρότερη αύξηση των αγορών ομολόγων και συμφώνησαν να επιταχύνουν εκ των προτέρων τις αγορές αυτό το τρίμηνο, υπό τον όρο ότι θα μπορούσε ο ρυθμός να μειωθεί αργότερα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Υπογραμμίστηκε ότι η ευελιξία που ενσωματώνεται στο PEPP ήταν συμμετρική, υπονοώντας ότι ο ρυθμός αγορών θα μπορούσε να έχει αυξομειώσεις σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε η ΕΚΤ.

Επαναλαμβάνοντας τη γενική πολιτική της τράπεζας, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ που προορίζονται για αγορές ομολόγων ενδέχεται να μην πρέπει να δαπανηθούν πλήρως, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι, ενώ η αναζωπύρωση της πανδημίας θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ τους επόμενους μήνες, η ανάκαμψη αναμένεται να επιταχυνθεί μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ανησυχία για πληθωρισμό

Τα σχόλια της Λαγκάρντ ήρθαν καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό σε ατήσια βάση τον Φεβρουάριο καθώς το κόστος της ενέργειας και των ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε άνοδο, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο το Μάρτιο στο 1,3%, προκαλώντας φόβο για απότομη άυξησή του που μπορεί να τον οδηγήσει πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να φτάσει σχεδόν το 2% αργότερα φέτος.

Η ΕΚΤ προέβλεψε την αύξηση, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί ακόμη και να υπερβεί τον στόχο έως το τέλος του έτους, αλλά σημείωσε ότι θα το θεωρήσει συγκυριακή εξέλιξη στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.