Σήμερα (12/04), η Ουκρανία άρχισε έρευνα για ένα φρικιαστικό βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός Ουκρανού στρατιώτη.

Το βίντεο διαδόθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο και προκάλεσε την οργή των Ουκρανών αξιωματούχων. Η Μόσχα χαρακτήρισε το υλικό ως «φρικτό», όμως, ανέφερε ότι πρέπει να επαληθευθεί. Το AP δε μπόρεσε να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο ή την ημερομηνία και τοποθεσία λήψης.

Παράλληλα, η αποστολή στην Ουκρανία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε «σοκαρισμένη» από το βίντεο, ενώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει «να λογοδοτήσουν όλοι οι δράστες και οι συνεργοί εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τόνισε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ένωση «δε διαθέτει πληροφορίες για την αυθεντικότητα του βίντεο», αλλά «αν αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία ακόμη σκληρή υπενθύμιση της απάνθρωπης φύσης της ρωσικής επιθετικότητας», συμπλήρωσε. «Φυσικά, πρόκειται για φρικτές εικόνες Στον κόσμο των “fakes” στον οποίο ζούμε, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Πόσο εύκολα σκοτώνουν, αυτά τα κτήνη»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι «υπάρχει κάτι που κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει. Πόσο εύκολα σκοτώνουν αυτά τα κτήνη (σ.σ. οι Ρώσοι). Αυτό το βίντεο που δημοσιεύθηκε από τα ρωσικά κανάλια, δείχνει την εκτέλεση Ουκρανού αιχμαλώτου. Δεν υπάρχουν άνθρωποι γι’ αυτούς· ένας γιος, ένας αδελφός, ένας σύζυγος, το παιδί κάποιου. Αυτό είναι βίντεο της Ρωσίας που απλώς προσπαθεί να μετατρέψει τη θηριωδία σε νέο κανόνα. Να μετατρέψει σε συνήθεια, την καταστροφή της ζωής».

«Δεν είναι ατύχημα, ούτε μεμονωμένο συμβάν· έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Συνέβη στη Μπούχα. Χιλιάδες φορές. Όλοι πρέπει να αντιδράσουν. Κάθε ηγέτης. Μην περιμένετε να ξεχασθεί. Ο χρόνος θα περάσει. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τίποτα. Ούτε, θα συγχωρήσουμε τους δολοφόνους. Θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για τα πάντα. Η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί. Κανείς δε θα καταλάβει αν οι ηγέτες δεν αντιδράσουν. Απαιτείται δράση τώρα», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη: