Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) αποκάλυψε τη νεότερη παραλλαγή επόμενης γενιάς του αξιοσέβαστου κύριου άρματος μάχης «Μερκάβα» (MBT).

Ονομάζεται «Barak» (που σημαίνει «Κεραυνός») ή «Merkava IV», αυτό το MBT πέμπτης γενιάς ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να το κάνει ακόμα πιο θανατηφόρο. Το νέο τανκ έχει αναπτυχθεί ειδικά για να μηδενίζει γρήγορα στόχους και να χτυπά εχθρικές δυνάμεις προτού μπορέσουν να χτυπήσουν.

Νέο και βελτιωμένο

Αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από κοινού από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τον IDF, η Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ότι αυτό το τανκ είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του έθνους.

Οι βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές περιλαμβάνουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη, δικτύωση και συστήματα ενεργητικής προστασίας, αντί να βασίζονται σε δομικές εξελίξεις.

Η 401 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, υπό τη Νότια Διοίκηση του Ισραήλ, είναι μία από τις τρεις τεθωρακισμένες μονάδες που αποτελούν το ισραηλινό τεθωρακισμένο σώμα και θα παραλάβει το τανκ.

Το «Barak» αναμένεται να αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα άρματα μάχης «Merkava 4» στην 401η Ταξιαρχία μέχρι το τέλος του 2025.

Το «Barak» θα λάβει επίσης το κράνος «IronVision», που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems, το οποίο αναπτύσσεται τώρα παράλληλα με το «Barak». Το κράνος θα ενσωματωθεί με αισθητήρες στο εξωτερικό της δεξαμενής για να ενδυναμώσει τον κυβερνήτη με μια περιφερειακή όραση παρόμοια με αυτή ενός πιλότου μαχητικού, επιτρέποντάς του να «βλέπει» πέρα από το τανκ μέσω καμερών και αισθητήρων.

Το «Barak» είναι επίσης εξοπλισμένο με οθόνες αφής και ένα επιχειρησιακό κατάστημα εφαρμογών για να βοηθά το πλήρωμά του σε αποστολές. Επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μεταξύ διαφορετικών στρατιωτικών κλάδων.

Το Ισραήλ άρχισε να σχεδιάζει το νέο τανκ το 2015 για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Εκείνη την εποχή, τα ισραηλινά τανκς χρησιμοποιούνταν κυρίως στη Γάζα, ιδιαίτερα σε αστικά περιβάλλοντα, ενάντια σε μη παραδοσιακές απειλές, όπως μαχητές εξοπλισμένους με πυραυλικές χειροβομβίδες (RPGs).

Ο σχεδιασμός της δεξαμενής ολοκληρώθηκε το 2016 και η διαδικασία ανάπτυξης ξεκίνησε το 2018. Η δεξαμενή είναι πλέον έτοιμη για ανάπτυξη μετά από τεχνολογικές δοκιμές το 2020 και το 2021.

Διαβάστε ακόμη: