Έως 30 Ιουνίου θα κατατίθενται οι υποψηφιότητες για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, οι οποίες θα διεξάγονται σταθερά τον Οκτώβριο, χωρίς σύνδεση με τις Ευρωεκλογές.  Είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική, όπως εφαρμόστηκε, καταργείται.  Είναι ξεκάθαρο ότι ο Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Υπό συζήτηση, μεταξύ άλλων, ο αριθμός μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και το αναγκαίο ποσοστό για εκλογή από την 1η Κυριακή.
Σε αυτές τις “αποκαλύψεις” προχώρησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θ.Λιβάνιος, κατά τη συμμετοχή του στις 27.11.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Περαιτέρω, από το σύνολο των λεγομένων του, επισημαίνουμε ότι το πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας στις πράξεις των ΟΤΑ θα αλλάξει «άμεσα».  Ιδρύονται οι 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας, όπου μεταφέρονται «άμεσα» Υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων. Ενισχύονται, επιπλέον, με προσλήψεις Νομικών, που έχουν ήδη λάβει έγκριση να πραγματοποιηθούν.
 
Επειδή τα ζητήματα είναι σημαντικά, παραθέτουμε επί λέξει τα σχετικά αποσπάσματα με τι ακριβώς είπε ο Υφυπουργός:
 
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
« (…) και να δούμε φυσικά, το οποίο είναι το πιο ζουμερό πολιτικά, αλλά νομίζω ότι είναι ένα από τα κομμάτια της μεταρρύθμισης, το εκλογικό σύστημα.
Και φυσικά είναι διακηρυγμένη αρχή της Κυβέρνησης ότι η απλή αναλογική με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργείται. 
Ο Δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι πολύ ισχυρό το πρόσωπο του Δημάρχου, ο οποίος πρέπει για να εκτελέσει το έργο του να συνοδεύεται από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτή η δημοτική περίοδος είναι μεταβατική. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, δώσαμε ό,τι εργαλεία μπορούσαμε να δώσουμε για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Και πάλι υπάρχουνε προβλήματα. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα. Τα γνωρίζετε κι εσείς τα προβλήματα.
Και να δούμε φυσικά περιπτώσεις
– πως θα εκλέγονται οι Δημοτικές Αρχές,
– ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός των μελών του Δημοτικού  Συμβουλίου για παράδειγμα,
– ένα από τις παραμέτρους είναι και τα ποσοστά εκλογής από την 1η Κυριακή.
Οι εκλογές θα γίνονται για να είναι ξεκάθαρο τον Οκτώβριο. Θα αποσυνδεθούν από τις Ευρωεκλογές.  Θα μιλάμε για Οκτώβριο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να αξιοποιήσουμε τη fix ημερομηνία, τη σταθερή ημερομηνία των εκλογών προκειμένου οι υποψηφιότητες να κατατίθενται εγκαίρως ως τις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για μια ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία  (…) »
ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΟΤΑ
« (…) Θα πρέπει να σας δώσουμε τα εργαλεία ώστε να μπορείτε να επιταχύνετε και να τρέξετε το δημοτικό έργο γρήγορα.  Κεντρικό κομμάτι σε αυτό θα είναι η αναβάθμιση της εποπτείας των ΟΤΑ, δηλαδή:
Σήμερα όλοι σας είμαι σίγουρος ότι ταλαιπωρείστε από τις Αποκεντρωμένες γιατί καθυστερούν να εγκριθούν οι αποφάσεις, να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας, να τρέξουνε πράγματα. Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες χρονίζουνε μήνες, εβδομάδες, κάποιες φθάνουνε και χρόνο και πολλές φορές χρειάζεται και η προσωπική σας παρέμβαση για να τρέξουν αυτονόητα πράγματα.
Αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει και άμεσα.
Θα ιδρυθούν, επιτέλους, οι 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας.
Θα στελεχωθούν σε 1η φάση άμεσα με το προσωπικό των Αποκεντρωμένων και θα εγκρίνουμε και έχουν εγκριθεί ήδη θέσεις Νομικών οι οποίες θα τις στελεχώσουνε για να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Αυτό θα γίνει γιατί θέλουμε ο έλεγχος να περιοριστεί και να είναι πολύ αυστηρός ως έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.  Δεν έχει δικαίωμα κανένας να σας πει αν πρέπει να πάρετε ένα απορριμματοφόρο ή να πάρετε ένα σάρωθρο ή να πάρετε μία μπουλτνόζα ή να πάρετε 40 μπουλντόζες. Είναι δικό σας θέμα. Εσείς έχετε θέμα να αποφασίσετε την πολιτική που θα ακολουθήσετε, να βάλετε τα εργαλεία τα οποία κρίνετε ότι είναι καλύτερα για να εξυπηρετήσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά από εκεί και πέρα είναι δικό σας θέμα και το Κράτος μόνο θα έρχεται θα σας λέει η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας εάν είναι νόμιμο αυτό που κάνατε ή όχι.
Και μάλιστα θα το κάνουμε και πολύ πιο ρητά και πολύ πιο σαφές ότι όλες οι πράξεις που παίρνει η Αυτοδιοίκηση είναι άμεσα εκτελεστές ανεξαρτήτως του ελέγχου νομιμότητας.
Και θα βάλουμε δικλείδες ασφαλείας ώστε κάποιος αν θίγεται να μπορεί να προσφεύγει ώστε να παίρνει μια προσωρινή αναστολή σύντομου χρονικού διαστήματος.
Και βέβαια  θα υποχρεώσουμε τις Υπηρεσίες Εποπτείας να εκδίδουν το πόρισμά τους και την Απόφασή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Και όλο αυτό θα γίνεται σε ένα ανεξάρτητο πλαίσιο, μακριά από το Κεντρικό Κράτος, χωρίς ουσιαστικά παρέμβαση του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών ή άλλου μέλους της Κυβέρνησης.
Η εποπτεία των ΟΤΑ θα είναι Αυτοτελής, θα είναι από καταρτισμένο προσωπικό και θα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. (..) »