H προσέλκυση γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η παραμονή των ήδη υπηρετούντων σε αυτό, αποτελεί τον βασικό στόχο θέσπισης για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, συνολικά, θα πληρώνουν οι πολίτες για απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ξεκινούν από την 1η Μαρτίου. Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υφουπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι αμοιβές των γιατρών κυμαίνονται, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Τα χρήματα που θα δίνουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Για μία μεγάλη επέμβαση (πχ χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ.

Για μια βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαριά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

Κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις από πλευράς προσωπικού, έχουν ήδη, υποβάλει αιτήματα για να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία.

Πενήντα χιλιάδες από τα 102.000 περιστατικά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για πρωινά χειρουργεία, πρόκειται να χειρουργηθούν, δωρεάν, στα απογευματινά χειρουργεία από τον Μάιο έως το τέλος του έτους με προτεραιότητα αντίστροφη με τον χρόνο αναμονής.

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο κοστίζουν

Η κατηγοριοποίηση των περιστατικών γίνεται σε μια κλίμακα από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο βαριά χειρουργεία.

Για παράδειγμα για καταρράκτη το κόστος κυμαίνεται από 300-500 ευρώ όταν σε ένα ιδιωτικό ξεπερνάει τα 800 ευρώ, για χολοκυστεκτομή από 500-1.200 όταν στο ιδιωτικό πάνω από 2.500 χιλιάδες και η αρθροπλαστική ισχύου ή γονάτου που θεωρείται βαρύ χειρουργείο από 1.200-1.600 όταν στον ιδιωτικό άνω των 3.500.

Η εκτίμηση είναι ότι θα ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ ο ασθενής θα έχει τη δυνατότητα επιλογής γιατρού.

Πάντως, οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Όπως τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, μια μικρή επέμβαση (πχ καταρράκτης) στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 800 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο υπουργείο. Αντίστοιχα, μία μεγάλη ή βαριά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος) κοστίζει περισσότερα από 3.500 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

«Σκοπός μας δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, σκοπός είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μόνο ένας άνθρωπος ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του ΕΣΥ, το ΕΣΥ το αγαπάμε το φροντίζουμε και για αυτό εργαζόμαστε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε ότι η ιδέα για αξιοποίηση των χειρουργικών αιθουσών τις απογευματινές ώρες δεν είναι καινούργια.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου πιο ελκυστική», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι στο τέλος το εγχείρημα θα αγκαλιαστεί από όλους.

Διαβάστε ακόμη: