Με μία απόφαση – ορόσημο, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενέκρινε την Τετάρτη αλλαγές στους κανόνες για να επιτρέψει τη δημιουργία διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων bitcoin στις ΗΠΑ (ΕTF).

Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη κίνηση που θα δώσει στους  επενδυτές πρόσβαση στο αμφιλεγόμενο και ευμετάβλητο κρυπτονόμισμα.

Η απόφαση θα οδηγήσει πιθανότατα στη μετατροπή του Grayscale Bitcoin Trust, το οποίο κατέχει περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια του κρυπτονομίσματος, σε ETF, καθώς και στην κυκλοφορία ανταγωνιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων από mainstream εκδότες όπως η iShares της BlackRock και η Fidelity, σημειώνει το CNBC. Τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια είναι έτοιμα να αρχίσουν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη.

Mainstream το bitcoin

Η έγκριση μπορεί να αποδειχθεί γεγονός ορόσημο για την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος από την κυρίαρχη χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς η δομή του ETF παρέχει στα ιδρύματα και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους έναν οικείο και ρυθμιζόμενο τρόπο για την αγορά έκθεσης στο bitcoin.

“Πιστεύουμε ότι η έγκριση της SEC, αν την πάρουμε εμείς και άλλοι, είναι ένα πράσινο φως για τα ιδρύματα. Έχουμε μιλήσει με αρκετούς από αυτούς και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο τώρα που η SEC ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Invest Cathie Wood στην εκπομπή “Halftime Report” του CNBC τη Δευτέρα. Η Ark Invest έχει συνεργαστεί με την 21Shares σε ένα προτεινόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο bitcoin.

Η ρυθμιστική αρχή αντιτίθεται εδώ και χρόνια σε ένα λεγόμενο spot bitcoin fund, με αρκετές εταιρείες να καταθέτουν και στη συνέχεια να αποσύρουν αιτήσεις για ETF στο παρελθόν. Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, υπήρξε επικριτής της κρυπτογράφησης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Διαβάστε ακόμη: