Την ανατροπή έφερε η χθεσινή «έκρηξη» κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν τα 21.657, με τα μέτρα που θα ίσχυαν από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, να επισπεύδονται και να ισχύουν από αύριο το πρωί στις 06:00.

Οι σχετικές αποφάσεις προέκυψαν στην πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά τα νέα μέτρα

Περίπου στις 16:00 σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Τα μέτρα που ισχύουν από αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 06:00 το πρωί είναι τα εξής:

Μάσκες

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 ή διπλή μάσκα -σύσταση για υψηλής προστασίας- σε σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς, προσωπικό εστίασης.

Εστίαση – Ψυχαγωγία

  • Ωράριο έως 12 τα μεσάνυχτα.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες
  • Έως έξι άτομα στα τραπέζια
  • Αν υπάρξει παραβίαση μέτρων, θα σταματήσει η μουσική

Γήπεδα

  • Μείωση πληρότητας στα γήπεδα στο 10% με πλαφόν 1.000 άτομα
  • Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, κεκλεισμένων των θυρών

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών

Εργασιακοί χώροι

  • Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% και κυλιόμενο ωράριο.

Εξαίρεση, πάντως, για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποτελούν τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα του χώρου της εστίασης οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς του κορωνοϊού.

Το 70% των κρουσμάτων ανήκουν στην μετάλλαξη «Όμικρον»

Το 70% των κρουσμάτων προέρχονται από την μετάλλαξη «Όμικρον», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν ότι ταυτοχρόνως 3.000 – 4.000 κρούσματα -από τα 21.657 που ανακοινώθηκαν χθες- ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Από την μετάλλαξη Δέλτα, είναι και η «συντριπτική» πλειονότητα των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την σταδιακή επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν και οι σοβαρές νοσήσεις που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πιθανώς διασωλήνωση.