Σε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών οδηγείται η κυβέρνηση λόγω του υπερδιπλασιασμού των κρουσμάτων, σε μόλις ένα 24ωρο, καθώς το νέο κύμα υπήρξε πολύ σφοδρότερο των εκτιμήσεων.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η επίσπευση εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη αναγγελθεί, ενώ δεν αποκλείεται και η διεύρυνσή τους. Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, τα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν μετά τις διαδοχικές συσκέψεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (09:30) και των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων (12:00), θα έχουν ισχύ από τις 06:00 αύριο το πρωί.

Πάντα σύμφωνα με όσα διακινούνται μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και των ειδικών τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τα ξημερώματα της Πέμπτης είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ωράριο λειτουργίας έως τις 10 ή το αργότερο έως τις 12 τα μεσάνυχτα και έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι στη εστίαση. Είναι προφανές ότι τα μέτρα δεν αφήνουν χώρο για τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, τα οποία οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας για όσο θα διαρκούν τα μέτρα, ενώ στο τραπέζι είναι και η απαγόρευση της μουσικής στα εστιατόρια, μπαρ κ.ά.

Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στα γήπεδα, με επιπλέον πρόβλεψη αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

– Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% ή και 60% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε αυστηρές συστάσεις για τα οικογενειακά ρεβεγιόν, διότι αυτό που φοβάται είναι ότι με τη νυχτερινή διασκέδαση κλειστή, ο κίνδυνος μεταφέρεται στα σπίτια, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και επαφίεται στην υπευθυνότητα ενός εκάστου η τήρηση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση, όπως επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιμένει ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενδεχομένως με ενισχυμένα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ενώ αποκλείει για πολλοστή φορά το lockdown.