Πριν από 2 μόλις εβδομάδες αποκαλύψαμε το ιταλικό ενδιαφέρον όπως αυτό εκδηλώθηκε από το fund Helikon για την απόκτηση μετοχών της Τρ. Πειραιώς και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της συστημικής τράπεζας!

Το Helikon που κατέχει το 9,4% των δικαιωμάτων ψήφου συνομίλησε με τους τρεις μεγαλύτερους βασικούς μετόχους, τον Πόλσον (18,6%), την Fidelity, την Bain και πιθανότατα το νορβηγικό fund Norgess!

Το σχέδιο των Ιταλών ήταν να αποκτήσει τον μετοχικό έλεγχο και να καθορίσει διοίκηση!

Πρότεινε μάλιστα, στις ανεπίσημες συζητήσεις που λογικά διαψεύδονται γιατί έχουν μεγάλο παρασκήνιο, να τοποθετηθεί πρόεδρος ο Ν. Καραμούζης που ήταν μέσα στο κόλπο και Διευθύνων Σύμβουλος να παραμείνει ο Χρ. Μεγάλου, με ετήσιες αμοιβές περί το 1 εκατ. ευρώ, όπως μου μεταφέρθηκε από αξιόπιστες πηγές!

Για λόγους που θα αναλύσουμε προσεχώς, το deal δεν προχώρησε.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν μεγάλες, οι πιέσεις πολλές, ενίοτε άκομψες με αποτέλεσμα η υπόθεση να τελματωθεί.

Τρ. Πειραιώς: Το πιο φθηνό «διαμάντι του τραπεζικού Στέμματος»! Η ρεαλιστική προσέγγιση (στους μετόχους) και το ΤΧΣ!

Το γεγονός όμως είναι πως ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει. Γιατί δεν είναι εύκολο σήμερα με τόσα λίγα λεφτά να αποκτήσεις το «διαμάντι του στέμματος» όπως είναι η Τρ. Πειραιώς, που κατά κοινή ομολογία είναι πάμφθηνη αν συνυπολογιστεί η λογιστική της αξία προς την κεφαλαιοποίηση της, ενώ παράλληλα έχει εξυγιανθεί πλήρως όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια!

Έτσι, 2 εβδομάδες μετά, μέσω της ION αυτή τη φορά, οι Ιταλοί ξαναχτύπησαν!

Απευθείας στο ΤΧΣ, καθώς η προσέγγιση στους βασικούς μετόχους είχε αποτύχει!

Βεβαίως, όλοι ήξεραν και ξέρουν πως η ρεαλιστική προσέγγιση ήταν η αρχική!

Γιατί το ΤΧΣ διέπεται από τους νόμους του κράτους και η πώληση των μετοχών προϋποθέτει σαφή χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία πιθανόν να προκύψουν και να εμπλακούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι!

Απέτυχε παταγωδώς το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα - Πατέλη για τις τράπεζες: Το φιάσκο με την Πειραιώς και το ΙΟΝ, οι σκόπιμες διαρροές για τους Άραβες και το κατάντημα του Χρηματιστηρίου των 5-10 μετοχών!

Το επικίνδυνο παιχνίδι του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες!

Η αλήθεια είναι πως ξαφνικά, σε ανύποπτη χρονική στιγμή, έχει προκύψει ζήτημα με τις τράπεζες!

Αρχικά η Εθνική με τους Άραβες και τώρα η Τρ. Πειραιώς με τους Ιταλούς. Ενώ παράλληλα τρέχει το θέμα των Αμερικανών με την Τρ. Αττικής!

Το γεγονός είναι πως σε όλα τα ανοιχτά τραπεζικά ζητήματα, υπάρχει εμπλοκή και ανάμειξη του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και του επιτελείου της κυβέρνησης!

Πατέλης, Σταϊκούρας, Σκυλακάκης είναι γνώστες των υποθέσεων και φέρουν βάρος και ευθύνη για τις διαρροές αλλά και για την έκβαση!

Καθώς χειρίζονται με έναν ιδιότυπο τρόπο λεπτές υποθέσεις, που έχουν συγκεκριμένη διαδικασία για να υλοποιηθούν, μέσα από έναν νόμο του Κράτους, που οι ίδιοι έφεραν στη Βουλή και που προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ!

Η θνησιγενής προσέγγιση Αράβων και Ιταλών στο ΤΧΣ το οποίο διέπεται από συγκεκριμένους νόμους!

Προς τι λοιπόν όλο αυτό το «παιχνίδι» με τις τράπεζες;

Μήπως για να φτιάξουν χρηματιστηριακό κλίμα ενόψει εκλογών;

Μήπως για να δείξουν ότι είναι μέσα στα πράγματα; Ότι καθορίζουν εξελίξεις και συναλλάσσονται με παγκόσμιους παίκτες;

Γιατί πέραν πάσης αμφιβολίας, η προσέγγιση των ξένων για Εθνική και Τρ. Πειραιώς μέσω ΤΧΣ είναι απολύτως θνησιγενής, για λόγους αντικειμενικούς, αλλά και γιατί η είσοδος σε προεκλογική περίοδο θα οδηγήσει μοιραία όλα αυτά τα projects πίσω, πολύ πίσω!

Διαβάστε ακόμη: