Τα τρία τελευταία χρόνια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν με σειρά δημοσιονομικών μέτρων τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αρχικά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ενεργοποιώντας στις αρχές του 2020 τη ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Από το 2024, όμως, η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους, το οποίο αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών θα είναι πλέον μικρότερα.
Η Ελλάδα, έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, πάνω από το 170% του ΑΕΠ, γεγονός που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Ήδη, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ξεκινήσει, καθώς στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024, ο στόχος αναμένεται να είναι ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα ώστε να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του χρέους.
Το θέμα θα συζητήθηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup και την Τρίτη στο Ecofin, με κάποια σύγκλιση απόψεων σε βασικά στοιχεία της αναθεώρησης του Συμφώνου, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 23-24 Μαρτίου.
ΆΛΛΩΣΤΕ, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αρκετές χώρες να έχουν ενστάσεις για στοιχεία των προτάσεων της Επιτροπής.
Η Κομισιόν έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, ενώ τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024.
Διαβάστε περισσότερα
- Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης Λάρισας και ο μηχανοδηγός του Intercity γνώριζαν ότι η κίνηση γινόταν σε διπλή γραμμή
- Το παρασκήνιο πίσω από «διαζύγιο» Μπογδάνου – Λατινοπούλου και ο Εμφιετζόγλου
- Τζέιμς Καφετζής για Ελευθερία Ελευθερίου: «Η καημένη έχει γίνει ρεζίλι»
- Κιάρα Φεράνι: Δημοσίευσε την πρώτη της βουτιά για το 2023