Με μια κίνηση που ήδη αναταράσσει το παγκόσμιο εμπόριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν από σήμερα πρόσθετους δασμούς 10% σε χιλιάδες εισαγόμενα προϊόντα. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ήρθε με το αιτιολογικό της «εθνικής έκτακτης ανάγκης» για τον περιορισμό του ελλείμματος, επηρεάζει σχεδόν κάθε μεγάλη εξαγωγική οικονομία, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι νέοι δασμοί δεν αγγίζουν στρατηγικά αγαθά, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πολύτιμα μέταλλα, φαρμακευτικά προϊόντα και ημιαγωγούς, αλλά προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες χρεώσεις σε χάλυβα, αλουμίνιο και οχήματα, οι οποίες φτάνουν το 25%.

Ενδεικτικά, οι εισαγωγές από:

  • Κίνα θα επιβαρυνθούν με έως και 54%
  • Ευρωπαϊκή Ένωση με 20%
  • Βιετνάμ με 46%
  • Ιαπωνία με 24%

Η λίστα περιλαμβάνει 80 χώρες, ανάμεσά τους και όλες τις χώρες της ΕΕ, με μόνη αξιοσημείωτη «διαγραφή» εκείνη των… νησιών Χερντ και ΜακΝτόναλντ, στην Ανταρκτική, «έδρα» αποκλειστικά πιγκουίνων.

Αντίστροφη μέτρηση για εμπορικό πόλεμο – Ρήγμα με τους φτωχότερους του πλανήτη

Ο ΟΗΕ και η UNCTAD εκφράζουν ανοιχτά τη βαθιά ανησυχία τους, καθώς ακόμη και οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες δεν εξαιρούνται από την πολιτική Τραμπ. Παρότι ευθύνονται για μόλις 1,6% του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, μπαίνουν στο ίδιο καλάθι με τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις.

Η Κίνα αντέδρασε αστραπιαία, προαναγγέλλοντας αντίμετρα 34% σε αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, ενώ οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές βυθίζονται: μέσα σε δύο μόλις ημέρες, χάθηκαν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της Wall Street.

Παρά το σοκ, ο Τραμπ εμφανίζεται ανυποχώρητος: «ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΩ ΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ», έγραψε στο Truth Social με κεφαλαία γράμματα. Και πρόσθεσε: «Είναι η τέλεια περίοδος να γίνει κανείς πλούσιος!»

Οικονομικοί κραδασμοί και πολιτικές πιέσεις – Η FED προειδοποιεί

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ζερόμ Πάουελ, να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, επικαλούμενος τη μείωση τιμών σε αγαθά όπως το πετρέλαιο και τα αυγά.

Η απάντηση Πάουελ δεν ήταν αισιόδοξη: παρουσίασε σενάριο αύξησης πληθωρισμού, συρρίκνωσης της ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανεργίας, ως συνέπεια των νέων δασμών.

Ο «δασμολογικός εθνικισμός» του Τραμπ φέρνει μνήμες από τη δεκαετία του 1930, όταν οι ΗΠΑ είχαν υψώσει φραγμούς στο διεθνές εμπόριο εν μέσω Μεγάλης Ύφεσης. Μόνο που τώρα, η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιο αλληλεξαρτώμενη – και το τίμημα, πολύ πιο βαρύ.

Διαβάστε ακόμη: