Η απεργία πείνας είναι μια άκρως σοβαρή και υψηλά επικίνδυνη τακτική διαμαρτυρίας στην οποία ένας άνθρωπος αρνείται απλώς να φάει, ούτως ώστε να τραβήξει την προσοχή σε έναν σκοπό ή ένα ζήτημα. Μια απεργία πείνας ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, κατά συνέπεια, θα έπρεπε να καταφεύγει κανείς σ αυτή μόνο σαν ένα ύστατο βήμα ή σε μια πολύ σκληρή κι έκτακτη κατάσταση.

Όσο κι αν μας φαίνεται ωστόσο περίεργο, υπάρχουν κάποιοι που αψήφησαν το θάνατο, άφησαν κατά μέρος τα πιστεύω τους και επιδόθηκαν σε αγώνες με όλες τις πιθανότητες εναντίον τους. Αυτοί είναι που περνούν στην παγκόσμια ιστορία με γράμματα χρυσά. Άνθρωποι που πάλεψαν και νίκησαν.

Η μακροβιότερη απεργός πείνας του κόσμου Ιρόμ Σαρμίλα

irom sharmila thumb large

Ήταν τον Νοέμβριο του 2000 όταν η ινδή ακτιβίστρια ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για την κρατική βία στη χώρα της, όταν τμήμα του ινδικού στρατού άνοιξε πυρ κατά αμάχων που περίμεναν αμέριμνοι το λεωφορείο.

Η διαμαρτυρία της, που έψαχνε να ανακληθούν οι αυξημένες εξουσίες των στρατιωτών σε περιοχές με συγκρούσεις, δεν καλωσορίστηκε φυσικά από την κυβέρνηση, η οποία τη συνέλαβε καθώς στο ποινικό σύστημα της Ινδίας η απεργία πείνας ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία και τιμωρείται με τσουχτερά πρόστιμα και φυλάκιση.

Η «Σιδηρά Κυρία της Μανιπούρ» αρνείται μάλιστα να δει τη μητέρα της όλα αυτά τα χρόνια της απεργίας πείνας, καθώς φοβάται ότι τα μητρικά δάκρυα θα κάμψουν την αδάμαστη θέληση και την απαράμιλλη αποφασιστικότητά της.

Ο επαναστάτης Ιβάν Καλιάγεφ

kkmarooffsfe3

Ποιητής, ψυχή ρομαντική και φλογερός επαναστάτης, ο Καλιάγεφ μετατράπηκε σε πολιτικό δολοφόνο με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και της ηθικής. Ο 28χρονος καλλιτέχνης και μέλος της ένοπλης ομάδας «Οργάνωση Μάχης» δολοφόνησε τον αρχιδούκα Σεργκέι Αλεξαντρόβιτς και αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη σκηνή του εγκλήματος, πέφτοντας αμαχητί στα χέρια της αστυνομίας.

Ξεκίνησε απεργία πείνας και μετά αυτοκτόνησε

Τέτοια ήταν η αίσθηση του δικαίου που είχε ο νεαρός ποιητής που όταν η χήρα του αρχιδούκα τον επισκέφθηκε στο κελί του περιμένοντας την αγχόνη, όχι μόνο τον συγχώρεσε αλλά και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει χρησιμοποιώντας τις υψηλόβαθμες διασυνδέσεις της ώστε να γλιτώσει ο δράστης τον θάνατο. Ξεκίνησε με απεργία πείνας αλλα τελείωσε τη ζωη του με άλλο τρόπο.

Τι έκανε ο Καλιάγεφ; Αφού την ευχαρίστησε ευγενικά, αρνήθηκε τη χάρη από τη γυναίκα που είχε προσφάτως μετατρέψει σε χήρα: «Δεν μετανιώνω. Πρέπει να πεθάνω για την πράξη μου και θα το κάνω … Ο θάνατός μου θα είναι πιο χρήσιμος για τον σκοπό μου από τον θάνατο του Αλεξαντρόβιτς». Λίγες μέρες αργότερα, ο ποιητής κρεμάστηκε και η αγέρωχη στάση του μπροστά στην αγχόνη γέννησε έναν λαϊκό θρύλο, καθώς ο Αλεξαντρόβιτς παραήταν μισητός στον λαό…

Μπόμπι Σαντς. Ο θρυλικός απεργός πείνας που πέθανε στη φυλακή για να χαρακτηριστεί πολιτικός κρατούμενος….

Την 1η Μαρτίου του 1981, ο 27χρονος Βορειοϊρλανδός Μπόμπι Σαντς ξεκίνησε απεργία πείνας. Μετά από 66 μέρες άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ χιλιάδες κόσμου παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την πορεία του. Αίτημά του να αναγνωριστεί ο ίδιος και όσοι κρατούμενοι προέρχονταν απ’ τον ΙΡΑ, ως πολιτικοί κρατούμενοι και όχι ως εγκληματίες του ποινικού δικαίου.

Όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας ήταν ακόμα ένας φυλακισμένο μέλος του ΙΡΑ, αλλά όταν πέθανε είχε γίνει βουλευτής και θρύλος. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν χιλιάδες πολίτες, ενώ κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο έστειλαν γράμματα διαμαρτυρίας στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, για τον θάνατό του. Χρειάστηκε να περάσουν μήνες και να χάσουν τη ζωή τους άλλοι εννιά απεργοί πείνας για να παραχωρηθούν σταδιακά τα δικαιώματα που διεκδικούσαν οι κρατούμενοι.

Χωρίς ωστόσο να τους δοθεί ποτέ το στάτους των πολιτικών κρατούμενων. “Δεν υφίσταται πολιτική δολοφονία, πολιτικός βομβαρδισμός ή πολιτική βία. Υπάρχει μόνο εγκληματική δολοφονία, εγκληματικός βομβαρδισμός και εγκληματική βία,” επέμενε η Θάτσερ και αρνούνταν κατηγορηματικά κάθε συζήτηση….

Τι προκαλεί στον οργανισμό η απεργία πείνας

Ανάλογα με τη διάρκεια της απεργίας πείνας, μπορεί να προκληθεί σοβαρή εώς και αμετάκλητη σε ορισμένες περιπτώσεις ζημιά στον οργανισμό. Ακολουθεί μια αναφορά στα βασικά προβλήματα υγείας που εμπλέκονται σε μια απεργία πείνας που κρατάει πάνω από 2-3 εβδομάδες. Αναφέρεται πάντα στην περίπτωση που απεργός δέχεται μόνο νερό και ήταν απόλυτα υγιής όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Επίσης, κάποια από αυτά είναι μο-νι-μα:

Βλάβες στον μυικό ιστό (μετά τις 4 εβδομάδες περίπου)

Αδυναμία στα οστά (μετά τις 4 εβδομάδες περίπου)

Παραισθήσεις/Απώλεια του προσανατολισμού (μετά από 3 εβδομάδες περίπου)

Πιθανώς μόνιμη εγκεφαλική βλάβη (μετά από 4-5 εβδομάδες)

Πιθανώς μόνιμη βλάβη εσωτερικών οργάνων (μετά από 4-5 εβδομάδες)

Πιθανή ρήξη εσωτερικών οργάνων (μετά από 4-5 εβδομάδες)

Θάνατος (μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας του απεργού)

 

Σχετική είδηση: ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
                            ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΗΨΗ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

 

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.