Χωριστές απεργίες – στις 17 Απριλίου ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ και στις 21 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ – έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα με αιχμή την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.

Σε συνέντευξη ενόψει της 24ωρης Γενικής Απεργίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε: «Το σύνθημα της απεργίας είναι η ακρίβεια στα ύψη , οι μισθοί στα τάρταρα . Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν είναι στα όρια της φτώχειας είναι ίδια η φτώχεια. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών στο εθνικό εισόδημα και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στη εθνικό εισόδημα .Είμαστε δεύτερη στην ακρίβεια στην ευρωπαϊκή ένωση και προτελευταίοι στους μισθούς.»

Οι εκπρόσωποι ΓΣΕΕ ζήτησαν πραγματικές αυξήσεις τους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ πρόεδρος της Συνομοσπονδίας επανέλαβε το αίτημα για διατίμηση και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων για έναν χρόνο ,καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Στη συνέντευξη τύπου, τονίστηκε και το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2011 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί μόλις 66€ καθαρά, την ώρα που η ακρίβεια είναι στα ύψη ,ενώ ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 421€ .

Με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις και στη στέγαση η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγασης σε δημόσια γη με χρήματα, από τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ που ανέρχονται στο 1,5 δις αλλά και μέσω τραπεζών.

Στην κινητοποίηση της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστικά καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 16 του μηνός, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου, την ώρα που θα εξετάζεται το αίτημα τους για την αναδρομική καταβολή των δώρων και των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Διαβάστε ακόμη: