Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της απεργίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας, υλοποίησαν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με ενημερώσεις εργαζομένων και επισκέψεις σε χώρους εργασίας, ενώ, ταυτόχρονα, ετοίμασαν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ώστε να επικοινωνηθούν τα αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Απεργία 17 Απριλίου: Τι διεκδικούν

Όπως ανακοινώθηκε, τα βασικά αιτήματα είναι τα εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
  • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
  • Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
  • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
  • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
  • Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Απεργία 17 Απριλίου: Πώς θα κινούνται τα ΜΜΜ

Την συμμετοχή τους στην απεργία, εκτός από την ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία να μείνουν δεμένα, ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Σιδηρόδρομο, στην Αττική, ενώ αναμένεται ανακοίνωση για το πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία και το τραμ.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ), «αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία και καλεί τα Σωματεία – Μέλη της και τους εργαζόμενους στο Σιδηρόδρομο, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την Ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη: