Πάνω από 10.000 Μεγαβάτ από ΑΠΕ, κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά θα πρέπει να εγκαταστήσει η Ελλάδα έως το 2030, σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο μέχρι σήμερα στόχος των 8800 Μεγαβάτ ως το 2030 αναθεωρήθηκε ριζικά μέσα στον ευρύτερο ανασχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ταχύτερη απολιγνιτοποίηση και ταχύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Ευρώπη.

Η τελική απόφαση της ΕΕ μετά από πολύμηνες και έντονες διαπραγματεύσεις για μείωση κατά «τουλάχιστον 55%» των εκπομπών CO2 ως το τέλος της δεκαετίας, έναντι 40%  που ήταν ο προηγούμενος στόχος, θα φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε απόφαση για ριζικές  ριζικές αλλαγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) κάτι που φυσικά θα γίνει και με όλα τα   κράτη-μέλη της ΕΕ-27.

Είναι ξεκάθαρη πλέον η ανάγκη για μετάβαση της ελληνικής αγοράς σε «περισσότερο προχωρημένη φάση, ένα μεγάλο βήμα πιο μπροστά από τα συνηθισμένα» όπως μας τονίζει κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ που συνεχίζει: «μιλάμε πιά για ένα μεγάλο στοίχημα  που πρέπει να πετύχει η χώρα και το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση των δικτύων για να εξυπηρετήσουν περισσότερες ΑΠΕ, την δημιουργία ολοκληρωμένου  θεσμικού πλαισίου για  αποθήκευση και υπεράκτια θαλάσσια αιολικά (offshore) πάρκα, την επίλυση θεμάτων ιδιοκτησίας γης και την δημιουργία του νέου ειδικού χωροταξικού καθώς και την ενεργοποίηση των λεγόμενων πράσινων  διμερών συμβολαίων».

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ θα δώσει άδειες για 1000 επιπλέον Μεγαβάτ  από  ΑΠΕ κυρίως  με διαγωνισμούς μικρών φωτοβολταϊκών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από την Κομισιόν ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για έργα πάνω από 250 Μεγαβάτ κυρίως φωτοβοταϊκά, μέσω «ατομικής κοινοποίησης».

«Η Κομισιόν μας έχει κάνει σαφές, ότι δεν μπορεί να  εγκρίνει μεμονωμένες ενισχύσεις με καθεστώς ατομικής κοινοποίησης για σταθμούς ΑΠΕ που ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, δηλαδή αιολικών και φωτοβολταϊκών» με λένε υψηλά ιστάμενες πηγές του ΥΠΕΝ. Σε κανένα κράτος-μέλος δεν έχει δοθεί μεμονωμένη ενίσχυση για ένα φωτοβολταϊκό πάνω από 250 Μεγαβάτ

Ολο αυτό το «πακέτο» θα περιλαμβάνεται στο νέο ΕΣΕΚ με αναλυτική την  πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας και τη  δέσμευση της ΔΕΗ να «σβήσει» τα λιγνιτικά φουγάρα της Πτολεμαίδας 5 κατά το 2025, αντί για το 2028. Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τις νέες κατευθύνσεις  είναι  ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Γ. Στάσσης ο οποίος ήδη εξήγγειλε το πρόγραμμα ταχύτερης απολιγνιτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του radar.gr από τεχνοκράτες που καταρτίζουν το νέο  ΕΣΕΚ, το νέο μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα είναι το λιγότερο  35% ως το 2030, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερβεί το 60%.  Αρα η εγκατεστημένη ισχύς «πράσινων» μονάδων θα φτάσει συνολικά 19.500 Μεγαβάτ  το 2030, από 10.200  που είναι σήμερα. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της εξάπλωσης των ΑΠΕ αφορά στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά πάρκα.

Έτσι, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα έπρεπε, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό θα φτάσουν τα 9000 Μεγαβάτ και τα αιολικά στα 10.000 Μεγαβάτ.

2,4 δις για την «Δίκαιη Μετάβαση» σε περιοχές απολογνιτοποίησης σε πέντε άξονες - Πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης

ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην ΕΕ, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο συνδυασμός αιολικών, φωτοβολταϊκών και άλλων  ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, συμπαραγωγή)  που θα συμπεριλάβουν τα νέα εθνικά σχέδια, δηλαδή από το μείγμα που θα ακολουθηθεί. Κάθε τεχνολογία δίνει και διαφορετικές γιγαβατώρες ανά εγκατεστημένο γιγαβάτ (π.χ. περισσότερα φωτοβολταϊκά μεταφράζονται σε περισσότερες τεραβατώρες μέχρι το 2030), επομένως ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλάβει διαφορετικά και εναλλακτικά αναλυτικά σενάρια.

Οι Έλληνες τεχνοκράτες της Εθνικής Επιτροπής  που καταρτίζουν το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα εκπονήσουν στο επόμενο πεντάμηνο και ως τις αρχές Οκτωβρίου, τα νέα εναλλακτικά  σενάρια. Ηδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και είχε διαφανεί ότι ο στόχος για μείωση του CO2 θα «κλειδώσει» στο 55%  είχε γίνει σαφές ότι η επιτροπή ΕΣΕΚ θα πρέπει να προετοιμάσει τους νέους στόχους, κάτι που πλέον θα γίνει και επίσημα.

Ούτως ή άλλως πάντως, ακόμη και αν δεν είχε μεσολαβήσει η συμφωνία χωρών-μελών με το Ευρωκοινοβούλιο πριν από περίπου 12 ημέρες για μείωση των εκπομπών CO2 και πάλι το ΕΣΕΚ θα έπρεπε να αναθεωρηθεί.

Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί τέλη  του 2019 έχρηζε ήδη αναθεώρησης, καθώς οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι καταιγιστικές, η τεχνολογία προοδεύει συνεχώς και η νέα πολιτική των ΗΠΑ για το κλίμα ωθεί την ΕΕ σε πιο τολμηρές αποφάσεις.

Η συμφωνία μέσα στην  ΕΕ για τις εκπομπές CO2 που θα ενσωματωθεί στο νέο «Νόμο-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή» τον οποίο εκπονεί το ΥΠΕΝ, έγινε και υπό το βάρος  της μεγάλης πρωτοβουλίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν  κατά την οποία, η Ουάσινγκτον θα βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για  τον δικό της αναθεωρημένο στόχο για το 2030, συνεπώς η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει τρέχοντας.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.