Χωρίς τίμημα θα διαθέσει στο κράτος το 70% των εδαφών της στις λιγνιτικές περιοχές η ΔΕΗ. Η συναλλαγή όμως θα είναι επωφελής για την επιχείρηση, καθώς με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγεί από το κόστος της αποκατάστασής τους, που εκτιμάται ότι θα ήταν σημαντικό.
Το ζήτημα αφορά στα εδάφη συνολικής έκτασης περίπου 230 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκουν στη ΔΕΗ και αποτυπώνονται ως στοιχεία του ενεργητικού της στους ισολογισμούς της επιχείρησης.
Το 70% αυτών θα αποδεσμευτούν από τη ΔΕΗ και θα περάσουν στο κράτος, προκειμένου να αξιοποιηθούν στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη μετάβαση των εν λόγω περιοχών στην μεταλιγνιτική εποχή. Το υπόλοιπο 30% που θα παραμείνει στη ΔΕΗ αφορά τα εδάφη όπου θα εγκατασταθούν οι υποδομές για τα επενδυτικά της σχέδια (π.χ. τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζει να αναπτύξει).

Η ΔΕΗ

Το κέρδος για τη ΔΕΗ είναι ότι η αξία των εδαφών αυτών θα αντιλογιστεί με το κόστος που θα είχε η ΔΕΗ αν τα αποκαθιστούσε. Το όφελος για το κράτος θα προκύψει από την αξιοποίηση των εδαφών αυτών για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Η επιχειρηματική ανταλλαγή θα γίνει μέσω της σύστασης δύο «εταιριών ειδικού σκοπού» (SPV), ενός από τη ΔΕΗ και ενός από το Δημόσιο. Ετσι θα περιέλθουν στο Δημόσιο όσες εκτάσεις των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης δεν διατηρήσει η επιχείρηση για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ.
Στην εταιρία που θα συστήσει η ΔΕΗ, θα εισφέρει τα εδάφη που δεν θα διατηρήσει, ακολουθώντας την ίδια δηλαδή πρακτική που χρησιμοποιήθηκε και κατά την απόπειρα πώλησης των τριών λιγνιτικών μονάδων, με τη δημιουργία δύο θυγατρικών. Μάλιστα, από τη διοίκηση της ΔΕΗ μας έλεγαν, πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Το Δημόσιο

Επίσης στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής υπό τον Κ. Μουσουρούλη και της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των τμημάτων που θα διατηρήσει η επιχείρηση και των περιοχών των οποίων θα απολέσει την κυριότητα.
Για τη συναλλαγή θα ληφθούν υπόψη οι δαπάνες που θα κατέβαλε η ΔΕΗ για την αποκατάσταση αυτών των εδαφών, αν προχωρούσε εκείνη στις παρεμβάσεις εξυγίανσης. Η ΔΕΗ πλέον απαλλάσσεται από αυτές τις δαπάνες, καθώς η αποκατάσταση των εκτάσεων που θα περιέλθουν στο Δημόσιο θα γίνει μέσω των 242 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.