Ο 14ος χρόνος από τη «γένεση» των κρυπτονομισμάτων καθορίστηκε από σκάνδαλα, χρεοκοπίες, απάτες και παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως, το 2023 ενδέχεται να ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία τους, ενώ φαίνεται να στρώνεται το έδαφος για ένα ακόμη καλό έτος.

Ειδικότερα, το 2023 το bitcoin, με διαφορά το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία, σημείωσε εκρηκτική άνοδο, της τάξης του 160%, η οποία αποδίδεται εν μέρει στην πολυαναμενόμενη κυκλοφορία ενός πιο «παραδοσιακού» επενδυτικού προϊόντος, του σποτ bitcoin ETF, τον Ιανουάριο. Παράλληλα, όμως, φαίνεται ότι τα «μπλεξίματα» που είχαν με τον νόμο δύο ηχηρά ονόματα του κλάδου, ο Sam Bankman-Fried και ο Changpeng Zhao, ευνόησαν το επενδυτικό κλίμα.

Και βέβαια, όπως συνέβη και στον υπόλοιπο χρηματοοικονομικό κόσμο, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία πήραν ώθηση από τη βελτίωση των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

«Ήταν το έτος της ανθεκτικότητας των κρυπτονομισμάτων», σχολίασε στο CNN η Kyla Curley, υψηλόβαθμο στέλεχος στη συμβουλευτική StoneTurn. Ενδεικτική είναι η σταθερότητα του κλάδου παρότι οι αμερικανικές αρχές προσπάθησαν να επιβάλουν περιορισμούς στην κατά τα άλλα αρρύθμιστη αγορά.

«Η απάτη είναι απάτη. Ανεξαρτήτως της τεχνολογίας ή της βιομηχανίας…δεν μπορείς να σταματήσεις την ανθρώπινη φύση. Στην τελική, ο κόσμος θα βρίσκει τρόπο να παρακάμπτει τους κανόνες», συμπλήρωσε η Curley.

Η περίπτωση του Sam Bankman-Fried, που άλλοτε θεωρείτο παιδί-θαύμα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο χαρακτηριστική για το 2023. Ο Fried καταδικάστηκε τον Νοέμβριο για την ενορχήστρωση μιας τεράστιας απάτης μέσω του ανταλλακτηρίου FTX, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πλέον ως επιχείρημα εναντίον των επενδύσεων στον κλάδο από τους επικριτές των κρυπτονομισμάτων. Άλλοι βέβαια, δήλωσαν ότι επρόκειτο για εξαίρεση στον κανόνα και ότι πλέον δεν αποτελεί απειλή.

Δύο εβδομάδες μετά τη δίκη του Fried, οι αμερικανικές αρχές έπιασαν κι άλλο ένα «λαβράκι». Το δεύτερο μεγάλο κεφάλι του κλάδου των κρυπτονομισμάτων και ιδρυτής της δημοφιλούς πλατφόρμας Binance, ο Changpeng Zhao, δήλωσε ένοχος σε κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Θετικές οι προοπτικές του 2024

«Μπαίνουμε στο 2024 με πολλούς από τους χειρότερους απατεώνες εκτός αγοράς και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Faryar Shirzad, επικεφαλής στρατηγικής της πλατφόρμας Coinbase. Απ’ ό,τι φαίνεται αρκετοί συμφωνούν με αυτή την ιδέα, αφού μετά το περιστατικό του Zhao, το bitcoin ενισχύθηκε κατά 23%, αγγίζοντας τα 44.000 δολάρια και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Το νέο έτος, το bitcoin ενδέχεται να λάβει ισχυρή ώθηση, καθώς οι αμερικανικές αρχές είναι πιθανό εγκρίνουν το πρώτο σποτ bitcoin ETF, το οποίο θα επιτρέπει στους επενδυτές να παρακολουθούν την τιμή του bitcoin χωρίς να κατέχουν το ψηφιακό νόμισμα. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει halving, δηλαδή τα bitcoin που παίρνουν οι miners κατά την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος θα μειωθούν στο μισό. Αυτό θεωρείται από κάποιους επενδυτές σαν ένας παράγοντας που επιδρά θετικά στην τιμή του bitcoin, καθώς πιέζει την προσφορά.

Κατά ορισμένους, αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πιθανό να οδηγήσουν το bitcoin στα 100.000 δολάρια, 45% υψηλότερα από το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που άγγιξε το 2021. «Ο δρόμος προς τα 100.000 δολάρια θα έχει απροσδόκητες λαkκούβες και διψήφιες πτώσεις, όσο το bitcoin -δανείζομαι μια φράση από τους μεγαλύτερους επικριτές, τον Warren Buffet- “μεταφέρει χρήματα από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς», σχολίασε ο Antoni Trenchev της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Nexo.

Διαβάστε ακόμη: