O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Αθήνα για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, δήλωσε ότι «Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη. Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ  στη γειτονία μας».

Όπως είπε «είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία».

Και πρόσθεσε ότι «Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

Απειλές Τουρκίας κατά Ελλάδας για τη συμφωνία με τη Γαλλία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο – Μεσόγειο

Νωρίτερα, η Τουρκία απάντησε με μια εμπρηστική ανακοίνωση στην αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, στην οποία περιλαμβάνεται η αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.

Στην πρώτη ουσιαστικά επίσημη αντίδραση της γείτονος, που έρχεται σε συνέχεια του αρχικού μουδιάσματος και του εκνευρισμού όπως εκφραζόταν από τα τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».