Με οργή και απειλές αντιδρά η Τουρκία στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Η Άγκυρα – στην πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας – διαμηνύει δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται και προσπαθεί να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, προκαλώντας ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και στην περιφερειακή σταθερότητα».

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας έρχεται την ώρα που ανακοινώθηκε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα λάβει χώρα στην ‘Αγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΕ: Η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα και η Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ,  για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που τόνισε ότι «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», προσέθεσε η ίδια