Το Ιράν κλείνει ξανά τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ενημέρωση και λεπτομέρειες που μετέδωσε το ΑΡ.
Παρά την εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν. Νέα ανακοίνωση από την Τεχεράνη ήρθε λίγες ώρες μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο, η οποία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Πρόκειται για την πρώτη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο μετά την έναρξη ισχύος της τελευταίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το Σάββατο.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να αποχωρήσει από τον Λίβανο. Όπως υποστήριξε, οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή όσο η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των στρατιωτών και των πολιτών του Ισραήλ.
«Δεν αποχωρούμε και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία αμερικανική απαίτηση για αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο. Αυτό αποτελεί σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κατζ.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ επιμένει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις της εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί σε πλήρη αποχώρηση από το λιβανικό έδαφος.
Στο μεταξύ, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Η λιβανική κυβέρνηση προσδοκά ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε έναν σαφή οδικό χάρτη για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας.
Σημείο τριβής Ιράν-ΗΠΑ τα Στενά του Ορμούζ
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι έφτασε σήμερα στο Ομάν για να προετοιμάσει τις συνομιλίες μεταξύ των χωρών του Κόλπου, του Ιράκ και του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης που έχει γνώση των συζητήσεων.
Οι συνομιλίες αυτές δεν σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μια άλλη σύνοδος προβλέπεται να γίνει στη Σαουδική Αραβία με τη συμμετοχή των αραβικών χωρών του Κόλπου, του Ιράν και ενδεχομένως και άλλων γειτονικών κρατών, είπε η ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα αυτών των συναντήσεων.
Το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ και το Ιράν προβλέπει το άνοιγμα των Στενών και την έναρξη συζητήσεων μεταξύ του Ιράν και του Ομάν «για να καθοριστούν η μελλοντική διαχείριση και οι ναυτιλιακές υπηρεσίες».
Οι χώρες του Κόλπου τάσσονται υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας δίαυλο και διαφωνούν με την επιβολή τελών διέλευσης. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Τεχεράνη θα απαιτήσει να αποζημιώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια.
Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και το Πακιστάν, χώρα που μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Όσο για τις ξεχωριστές συνομιλίες για τη «συμφιλίωση» μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ιράν, που σχεδιάζεται να γίνουν στο Ριάντ, ενδέχεται να συμπεριλάβουν και άλλες χώρες της περιοχής, είπε ο διπλωμάτης.
Το Ιράν και το Ομάν ανέφεραν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να εξετάσουν το κόστος της μελλοντικής διαχείρισης των Στενών του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας την κυριαρχία τους σε αυτή τη στρατηγική θαλάσσια οδό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ συζήτησε την Τετάρτη με τον σουλτάνο του Ομάν, Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνικές Τράπεζες: προχωρούν σε Buybacks έως 1,1 δισ. ευρώ
- Αλέξης Τσίπρας: Η σκιώδης κυβέρνηση ως ανάχωμα στο μπαράζ από γκάφες
- ΠΑΣΟΚ: Διαμαντοπούλου και Δούκας στα χαρακώματα – Στο τραπέζι ακόμη και η διαγραφή
- Το ένταλμα σύλληψης για τον Αβραμόπουλο που τινάζει στον αέρα την κυβερνητική στρατηγική
