Το ιταλικό σχέδιο βασίζεται σε τέσσερα κύρια σημεία, δίδοντας έμφαση στην κατάπαυση του πυρός, την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καθεστώς αυτονομίας του Ντονμπάς και της Κριμαίας και τέλος, την υπογραφή νέας συμφωνίας για την ασφάλεια και την ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την Παρασκευή (20/03), η Ιταλία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την πρόταση για επικράτηση της ειρήνης το συντομότερο δυνατόν στην Ουκρανία.

  1. Κατάπαυση του πυρός: Η δυσκολότερη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο.

Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από την στιγμή που μία απλή, προσωρινή εκεχειρία δε θεωρείται αρκετή.

Η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου, σύμφωνα με την πρόταση.

  1. Ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση: Το δεύτερο σημείο αφορά μία πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας.

«Θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μία ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή “πολιτικών εγγυήσεων” από μέρους της διεθνούς κοινότητας· παράλληλα, η συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην Ένωση», τόνισε ο κ. Ντι Μάιο.

  1. Αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση: Προβλέπεται, επίσης, συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς εκείνων των περιοχών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση.

Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα, σε μία –τρόπον τινά– αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ’ όλης της χώρας.

  1. Συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη: Το τελευταίο σημείο αφορά την υπογραφή μίας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών και η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων.

Επιπλέον, δίδεται βάρος στην ανάγκη επίτευξης παρόμοιου καθεστώτος με εκείνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τέλος, τη χαλάρωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Προς το παρόν, δυστυχώς δε γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες τούτου του σχεδίου. Δεν ξέρω αν μας εστάλη διά της διπλωματικής οδού, αλλά πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του από τα μέσα ενημέρωσης», υποστήριξε την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ.