«Παράθυρο» για συμβιβασμό με τη Ρωσία, αλλά όχι για συνθηκολόγηση, άνοιξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχ΄ψρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι ανοικτή να συζητήσει και να βρει έναν συμβιβασμο στα σημεία που αφορούν τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσία”, σημείωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος σε Κριμαία και Ντονμπάς.

«Δεν θα παραδοθούμε»

«Αρχικά, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι, καλώντας εκ νέου τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τετ α τετ διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει θέσει συγκεκριμένους όρους για κατάπαυση του πυρός. Ζητά από την Ουκρανία να τροποποιήσει το Σύνταγμαμ να αρνηθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των “δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«’Εχασα το ενδιαφέρον μου για το ΝΑΤΟ»

Όσον αφορά την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει πια, αναφορά η οποία επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για το θέμα αυτό αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία», ανέφερε.

Τόνισε  επίσης ότι η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «ικετεύει για κάτι γονατιστή και δεν πρόκειται να γίνουμε μια τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι ένας τέτοιος πρόεδρος».