Σήμερα (17/11), ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τόνισε πως η Ρωσία φέρει την «τελική ευθύνη» για την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι προχθές (15/11), καθώς έρευνα αναμένεται να προσδιορίσει από πού εκτοξεύθηκε αυτός ο πύραυλος.

«Όποιο κι αν είναι το συμπέρασμα της έρευνας, ξέρουμε ήδη ποιο είναι το μέρος που φέρει την τελική ευθύνη για αυτό το τραγικό συμβάν: Η Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν από τη Μπανγκόκ, πριν από μία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC).

«Αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα σήμερα, είναι πως η Ρωσία ρίχνει “βροχή” πυραύλων στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να καταστρέψει τις κρίσιμες υποδομές της, θέτοντας στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατά ανοικτά τα φώτα, να διατηρεί τη θέρμανση, η χώρα να ζήσει και να πάει μπροστά», σημείωσε εν συνεχεία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν δει τίποτα που να αντικρούει» την υπόθεση της Βαρσοβίας, σύμφωνα με την οποία αυτός ο πύραυλος προερχόταν κατά πάσα πιθανότητα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε στη διάρκεια της ημέρας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση και να μοιράζεται νέες πληροφορίες», για το συμβάν με το Κίεβο.

Ακόμη, σχολίασε πως το γεγονός ότι η Ρωσία συμφώνησε να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι μία ένδειξη ότι η Μόσχα αισθάνεται πως ο κόσμος δε θα δεχόταν οιαδήποτε άρνηση για την παράτασή της.

Η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε, νωρίτερα σήμερα (17/11).

«Μαζί, στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα πρέπει να παρατείνει την πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα έληγε το Σάββατο. Η Ρωσία άκουσε πάλι και προφανώς αισθάνθηκε πως ο κόσμος δε θα δεχόταν η Μόσχα να αρνηθεί την παράταση της συμφωνίας», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: