Η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Ρωσία, μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποδηλώνει ότι η Κίνα δε σκέφτεται πως το Κρεμλίνο θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία, σημείωσε σήμερα (20/03) ο Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Ρωσίας υποδεχόταν τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «ο κόσμος (σ.σ. δεν πρέπει) να ξεγελασθεί» από τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελασθεί από οιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οιασδήποτε άλλης χώρας, να “παγώσει” τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους», ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για «μία δίκαια και διαρκή ειρήνη», αλλά αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Οιοδήποτε σχέδιο δε δίδει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή, αντιπροσωπεύει –στην καλύτερη περίπτωση– μία τακτική στασιμότητας ή απλώς επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα» στον πόλεμο. Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία», σημείωσε. Επιπλέον, επεσήμανε πως οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, που δεν υπονοούν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι μία τέτοιου είδους εκεχειρία θα εξυπηρετούσε μονάχα την Ρωσία. «Αν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών –όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της– τότε, μπορεί να αρχίσει διάλογο με τον Πρόεδρο (σ.σ. Βολοντίμιρ) Ζελένσκι και την Ουκρανία σε αυτήν τη βάση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να απαιτήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: