Συλλέκτης έργων τέχνης και επιχειρηματίας είναι υπό ποινική έρευνα στο Μεξικό, αφού φέρεται να έκαψε σκίτσο της Φρίντα Κάλο για να προσελκύσει την προσοχή σε μια συλλογή NFTs (ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία).

Ο Μαρτίν Μομπάρακ είπε ότι έκαψε ένα σκίτσο που είχε αφαιρεθεί από τις σελίδες ημερολογίου της Φρίντα Κάλο, το οποίο πιστεύεται ότι άξιζε 10 εκατομμύρια δολάρια, για να προωθήσει τα 10.000 NFT που δημιούργησε από το έργο.

Οι μεξικανικές αρχές, ωστόσο, δεν φαίνεται να εκτίμησαν το τέχνασμα.

«Στο Μεξικό, η σκόπιμη καταστροφή ενός καλλιτεχνικού στοιχείου συνιστά έγκλημα βάσει του ομοσπονδιακού νόμου για τα αρχαιολογικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά μνημεία και ζώνες» ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών και Λογοτεχνίας του Μεξικού.

Ο συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής της εταιρείας Frida.NFT, τοποθέτησε το σκίτσο που είναι γνωστό ως Fantasmones Siniestros σε ένα ποτήρι μαρτίνι και το έβαλε φωτιά σε δημόσια θέα, στην έπαυλή του στο Μαϊάμι, τον Ιούλιο, ενώ ένα συγκρότημα mariachi έπαιζε μουσική.

«Είμαι περήφανος που λέω ότι αυτή η εκδήλωση θα λύσει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου προς τιμήν της Φρίντα Κάλο» αναφέρει ο Μομπάρακ σε κείμενο με το οποίο αρχίζει βίντεο του στιγμιότυπου που δημοσιεύτηκε στο YouTube.

Ο Μαρτίν Μομπάρακ φέρεται να είπε ότι η ενασχόλησή του με τα NFTs είναι ένα φιλανθρωπικό εγχείρημα και ότι σχεδιάζει να δωρίσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων σε πολλές οργανώσεις στη γενέτειρά του, την Πόλη του Μεξικού.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το ερώτημα αν το σκίτσο που έκαψε ήταν όντως της Φρίντα Κάλο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent. Η Μεξικανή ζωγράφος εικονογράφησε το Fantasmones Siniestros το 1944 και το έκανε δώρο στον Βενεζουελανό κριτικό τέχνης Χουάν Ρολ. Το σκίτσο τελικά αποκτήθηκε από τη γκαλερί Mary-Anne Martin Fine Art της Νέας Υόρκης το 2003 και στη συνέχεια πουλήθηκε αρκετές φορές.