search

ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης φτάνει τους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου

Ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ (SNU) στη Νότια Κορέα πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο στην ενέργεια πυρηνικής σύντηξης.

purinikosantidrastiras

Ερευνητές στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου Υπεραγώγιμων Tokamak Advanced Research (KSTAR), στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ (SNU) στη Νότια Κορέα πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο στην ενέργεια πυρηνικής σύντηξης.

Οι θερμοκρασίες στον αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις ξεπέρασαν τους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Ο Ήλιος στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος είναι το καλύτερο παράδειγμα πυρηνικής ενέργειας σύντηξης που έχουμε στη διάθεσή μας.

Στον πυρήνα του, ο Ήλιος είναι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας που συνδυάζει άτομα υδρογόνου για να δημιουργήσει ήλιο και τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Στους 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, ο πυρήνας του Ήλιου παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον όπου η ύλη μετατρέπεται σε πλάσμα και τα άτομα υδρογόνου συντήκονται σε ήλιο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπαράγουν αυτές τις συνθήκες στη Γη για να δημιουργήσουν ενέργεια από πυρηνική σύντηξη όπου δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα που να προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, το πλάσμα υψηλής θερμοκρασίας που δημιουργείται μέσα στους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης πρέπει να περιορίζεται έτσι ώστε να μην καταστρέφει τους θαλάμους των αντιδραστήρων.

Πυρηνικοί επιστήμονες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μαγνητικά πεδία για να αναπτύξουν μια απότομη αποκοπή της πίεσης κοντά στο τοίχωμα του αντιδραστήρα. Ονομάζεται φράγμα μεταφοράς άκρων (ETB), αυτό εμποδίζει τη θερμότητα και το πλάσμα να αγγίξουν το τοίχωμα του αντιδραστήρα.

Μια εναλλακτική μέθοδος ονομάζεται εσωτερικός φραγμός μεταφοράς (ITB), όπου δημιουργείται υψηλότερη πίεση κοντά στο κέντρο του πλάσματος.

Οι ερευνητές στο SNU χρησιμοποίησαν μια τροποποίηση αυτής της μεθόδου για να δημιουργήσουν χαμηλότερη πυκνότητα πλάσματος και αύξησαν τη θερμοκρασία του πυρήνα του πλάσματος σε πάνω από 100 εκατομμύρια βαθμούς, που αποτελλεί από μόνο του ένα ρεκόρ.

Πριν από αυτή την προσπάθεια, τόσο το ETB όσο και το ITB ήταν γνωστό ότι ήταν ασταθείς. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, η μέθοδος έδειξε σταθερότητα και μετά από 30 δευτερόλεπτα, ο αντιδραστήρας έπρεπε να τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω περιορισμών υλικού.

Διαβάστε ακόμη: