«Μουδιασμένα» υποδέχθηκαν οι φορείς της αγοράς τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Ιδιαίτερα οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, για στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψιν το επερχόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης -το οποίο σκοπό έχει να διευρύνει τη φορολογική βάση, συμφωνεί αρχικά με αυτό. Η κοινωνική αδικία σχετικά με όσους δε δύνανται να φοροδιαφύγουν -μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις- οι οποίοι καλούνται να «πληρώνουν τα σπασμένα» και για τους υπόλοιπους, πρέπει να διορθωθεί.
Μια στις δυο επιχειρήσεις των επιχειρήσεων στη χώρα μας όμως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι. Με το νέο φορολογικό, δυστυχώς πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τους επαγγελματίες, οι οποίοι βγάζουν κάτω από 10.000 ευρώ. Η κυβέρνηση μέσα από τις διατάξεις του νέου νόμου, πρέπει να ελέγξει με σοβαρά μέτρα και δικλείδες ασφαλείας, τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων αλλά παράλληλα οφείλει να δείξει έμπρακτα στον ελεύθερο επαγγελματία και τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση τη συμπαράστασή της.
«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει, με πνεύμα δικαιοσύνης, στην εφαρμογή ενός νέου και δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές οι οποίες ισχύουν σε χώρες της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης.
Εξαιρέσεις ζητά η ΕΣΣΕ
Από την άλλη, την εξαίρεση του λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ζητά η ΕΣΕΕ με Επιστολή της στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταρρίπτει το έωλο σκεπτικό της επίμαχης διάταξης.Σε συνάντησή του με τον Υφ. Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε πως η αυθαίρετη κατηγορία ότι Έλληνες Έμποροι είναι «εκ συστήματος φοροφυγάδες» δεν είναι αποδεκτή.
Θίγει την τιμή και την υπόληψη ολόκληρου του εμπορικού κλάδου και «προσκρούει» στη πραγματική εικόνα του Λιανικού Εμπορίου της ψηφιακής εποχής: Η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, του pos και του mydata και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση καθιστούν τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων απολύτως διάφανη και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή.
Ο κύριος Καρανίκας ανέδειξε το «φορολογικό παράδοξο» της επίμαχης διάταξης: Ενώ αιφνιδιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι τιμωρούνται οριζόντια ως φοροφυγάδες, στην Λίστα με τα θεωρούμενα ως τα πιο «ύποπτα» για φοροδιαφυγή επαγγέλματα, που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει με νόμο από το 2021, ΔΕΝ περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο. Γι’ αυτό οι αποδείξεις σε εμπορικό κατάστημα που εκδίδονται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν πριμοδοτούνται με έξτρα έκπτωση φόρου, όπως ισχύει για τα επαγγέλματα της εν λόγω Λίστας.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πανδημία, στην ελληνική αγορά των πολλών «ταχυτήτων» και των μεγάλων ανισοτήτων. Υπενθύμισε πως το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και μετατοπίζεται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση/υπόδηση και τα έπιπλα, προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας τους τζίρους των σουπερμάρκετ.
Ήδη από την περασμένη Άνοιξη η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ είχε αναδείξει την τριπλή παγίδα για τα έσοδα των Μμε του Εμπορίου: Μειωμένες πωλήσεις, αυξημένο λειτουργικό κόστος και εύθραυστο χρέος, σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, υψηλών επιτοκίων και αδυναμίας πρόσβασης στην χρηματοδότηση.
Τι υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ για το νομοσχέδιο
Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι, το “νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί για ακόμα μια φορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις. Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, η Κυβέρνηση εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.
Με πρόσχημα την φοροδιαφυγή στοχοποιούνται για ακόμα μια φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Είναι παραπλανητικό η όποια φοροδιαφυγή υφίσταται να αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν ζητήματα, όπως το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν, καταδεικνύοντας εκκωφαντικά την αποτυχία του Κράτους για αποτελεσματική αντιμετώπιση τους. Η επιβολή ενός άδικου οριζόντιου “κεφαλικού” φόρου θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη του ούτε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες από τη μεσοσταθμική αύξηση του λειτουργικού κόστος των επιχειρήσεων κατά 40% από το 2022, εξαιτίας του πληθωρισμού, των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες, του μεγάλου ενεργειακού κόστους κλπ.”
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχει καταθέσει από καιρό τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξυγίανση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου. Είναι αντίθετη σε οριζόντια μέτρα και αναμένει το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου προκειμένου να κατατεθούν επ’ αυτού προτάσεις της και να προγραμματιστούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, οι όποιες αντιδράσεις του κλάδου μετά από συλλογικές αποφάσεις του.