Σταθερές διατηρεί για το 2024 τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές – η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εκτιμώντας πως έχουν εύρωστες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και αυξημένης κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) για το 2023, οι απαιτήσεις του Πυλώνα 2 για το κεφάλαιο CET1 ορίζονται σε 1,2% κατά μέσο όρο, έναντι 1,1% το 2023, ενώ οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και η καθοδήγηση CET1 αυξήθηκαν από 10,7% σε 11,1%, αντανακλώντας τις επιπτώσεις των μακροπροληπτικών πολιτικών.
«Οι προτεραιότητες του επόπτη είναι προσαρμοσμένες, ώστε να εστιάζουν στο «χτίσιμο» της ανθεκτικότητας σε βραχυπρόθεσμες προοπτικές κινδύνου, στην ενίσχυση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων και στην περαιτέρω πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) παρέχει στους επόπτες ένα εναρμονισμένο σύνολο εργαλείων για την εξέταση των κινδύνων, τους οποίους αντιμετωπίζει κάθε τράπεζα, από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες:
(α) επιχειρηματικό μοντέλο,
(β) διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων,
(γ) κίνδυνοι για το κεφάλαιο και
(δ) κίνδυνοι για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίζονται βασικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που εντοπίζονται, με την εκάστοτε τράπεζα να πρέπει να λάβει τα αντίστοιχα διορθωτικά μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ συνέχισε να είναι ισχυρός και ανθεκτικός το 2023. Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες διατήρησαν σταθερές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Η κερδοφορία των τραπεζών επέστρεψε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αντέχουν εξωγενή σοκ, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των stress tests του 2023. Ωστόσο, οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης παραμένουν πηγή κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων βοήθησε στην τόνωση της συνολικής κερδοφορίας των τραπεζών, αλλά αυτή η επίδραση θα μειωθεί καθώς μεταφέρουν υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες. Την ίδια στιγμή, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν συμβάλει σε πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους αποτίμησης και ρευστότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η μέση βαθμολογία SREP παρέμεινε γενικά σταθερή στο 2,6, με το 70% των τραπεζών να σημειώνει την ίδια βαθμολογία με το 2022, το 14% να έχει χειρότερη βαθμολογία και το 15% καλύτερη. Η απαίτηση του Πυλώνα 2 (P2R) για το Common Equity Tier 1 (CET1) αυξήθηκε ελαφρά κατά μέσο όρο από 1,1% σε περίπου 1,2% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού (RWAs). Οι συνολικές απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 11,1%, σε σύγκριση με 10,7% το 2023.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Έφυγε η παγωνιά, πώς θα κυλήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα
- «Βόμβα»: Ο εισαγγελέας ψάχνει διασυνδέσεις οργανωμένων οπαδών με καρτέλ ναρκωτικών
- Δημήτρης Τσίκλης: Μια κυρία είχε στο κινητό της φωτογραφίες που ήμουν ολόγυμνος
- Γιώργος Λιάγκας: Γιατί ηθοποιός ερωτικών ταινιών του έκανε μήνυση για την υπόθεση του Όλιβερ στην Αράχωβα