Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, προσπαθεί να αντέξει στα ρεκόρ ζήτησης που φέρνουν οι αλλεπάλληλοι καύσωνες, έχοντας μάλιστα τις «πλάτες του» τις καταστρεπτικές φωτιές σε Δερβενοχώρια Βοιωτίας που έφτασε ως τη Μάνδρα και τη Μαγούλα Αττικής, το Λουτράκι Κορινθίας αλλά και τα Μεσόγεια, χώρια τις φωτιές εκτός Αττικής.

Υπάρχουν προβλήματα με τοπικά Μπλακ άουτ, αλλά όχι πολύ εκτεταμένα ως τώρα στο λεκανοπέδιο και φυσικά στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη φωτιά.

«Τα μέτωπα των πυρκαγιών δεν έχουν προκαλέσει βλάβες σε γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης του δικτύου μας» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ «αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουμε στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» συνεχίζει.

«Τα δικά μας συνεργεία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, από τη στιγμή που οι πυρκαγιές θα τεθούν υπό έλεγχο και θα μπορούν να μεταβούν σε πληγείσες περιοχές στις οποίες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο και τώρα οι διακοπές ρεύματος δεν λείπουν κυρίως στο λεκανοπέδιο. Μέχρι τώρα είναι μικρές, το πολύ 1-2 ώρες» λέει από την πλευρά του στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ.
Το στέλεχος του ΑΔΜΗΕ όμως επισημαίνει πως «το ρεκόρ στην κατανάλωση θα γίνει την Παρασκευή 21/7, με την αιχμή του φορτίου να ξεπερνά τα 9.800 MW. Εκεί χρειάζεται μέγιστη προσοχή και προγραμματισμός για να μην έχουμε ζημιές και διακοπές ρεύματος».

Λιγνίτης: To ελληνικό καύσιμο του παρόντος και του …μέλλοντος!

Δυνατή άμυνα «παίζουν» λιγνίτης και αέριο

Χαρακτηριστικό πως την Τρίτη 18/7 το μέγιστο φορτίο άγγιξε τα 9.564 MW , ενώ την Τετάρτη 19 Ιουλίου ανέβηκε στα 9.700 MW.

Για την κάλυψη της ζήτησης, το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής έχουν οι μονάδες αερίου με ρυθμιστικό ρόλο στην άμυνα των καταναλωτών με 39%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ (30,46%), οι εισαγωγές (10,92%), οι λιγνιτικές μονάδες που μπήκαν πολύ δυνατά για να καλύψουν το σύστημα (8,98%) και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (5,97%).

Από τις μονάδες αερίου, ενισχύουν ανελλιπώς το σύστημα με την επίβλεψη του Γιώργου Στάσση οι μονάδες της ΔΕΗ «Αλιβέρι 5», «Λαύριο 4», «Λαύριο 5», «Κομοτηνή» και «Μεγαλόπολη 5».

Επίσης, στην κάλυψη της ζήτησης συνδράμουν η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΗΡΩΝ, οι δύο σταθμοί της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, η μονάδα ΣΗΘΥΑ της Αλουμίνιον (Mytilineos) και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Protergia και η Korinthos Power.

Επίσης, μπαίνει και το νέο CCGT της Mytilineos, που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, όπως και η λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, η οποία επίσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την πλήρη εμπορική λειτουργία.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους λιγνιτικούς σταθμούς, στο σύστημα θα ενταχθούν τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η «Μεγαλόπολη 4» και η «Μελίτη».

Εν τω μεταξύ στον απόλυτο συναγερμό βρίσκονται ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ αρμόδιος για τη διανομή ρεύματος αλλά και ο Μανούσος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ ώστε να μην έχουμε μπλακ άουτ.

Από κοντά παρακολουθούν και ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φουρλάρης της ΡΑΕΕΥ τα όσα συμβαίνουν.

Διακοπές ρεύματος έχουμε συχνά στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είναι πολύ μεγάλης διάρκειας (με μερικές εξαιρέσεις επί τα χείρω), αλλά έχουμε πάντως διακοπές και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί από όλους» μας ενημερώνει άνθρωπος της ΔΕΗ που ξέρει τι γίνεται.

Τα κλιματιστικά δουλεύουν φουλ και η διακοπή ρεύματος μπορεί να τα βγάλει off κάτι πολύ δυσάρεστο όταν συμβαίνει.

Τα ίδια και με τα κομπιούτερ όταν γίνονται διακοπές ρεύματος.

Προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της ημέρας έχουν τα φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν φορτία της τάξης των 6140 MW.

Συνολικά η ζήτηση φτάνει τις 190.000 GWh με τις ΑΠΕ να καλύπτου 85.055GWh και τις θερμικές μονάδες 92.541GWh.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες που ενισχύουν κάθε μέρα το σύστημα, είναι τα Κρεμαστά, το Καστράκι, ο Στράτος, ο Ιλαρίωνας, το Πολύφυτο, τα Ασώματα, ο Θησαυρός (τρείς μονάδες), η Πλατανόβρυση, το Πουρνάρι (δύο μονάδες) , οι πηγές Αώου, ο Λάδωνας, ο Πλαστήρας, ο Εδεσσαίος και ο Άγρας.

ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι τιμές πετούν πάλι ψηλά – Aπο τις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα

Δυστυχώς όμως, παράπλευρη απώλεια της ενισχυμένης συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων είναι η άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παραμένει μία από τις υψηλότερες στη ΝΑ Ευρώπη.

Έτσι, γενικά η αγορά κινείται στα 127,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 8,25% σε ένα μόλις 24ωρο.

Ως συνέπεια, ο Ιούλιος «τρέχει» πλέον με 110,35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αισθητά πάνω από τον Ιούνιο που έκλεισε με 91,49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα άνοδο το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα €115.41/MWh, καταγράφοντας υψηλό 9 εβδομάδων.

Η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται αυξημένη κατά 6.74% από την μέση ΤΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας (για λόγους σύγκρισης, βλέπε εδώ), με μέγιστη και ελάχιστη ΤΕΑ στα €189.01/MWh και στα €18.00/MWh αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΤΕΑ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (12/7) φτάνοντας τα €123.56/MWh.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκαν από €72/MWh έως €120/MWh.

Ο καύσωνας ανέβασε τη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 15%, ασκώντας στις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανοδικές πιέσεις, οι οποίες περιορίστηκαν τόσο από την αυξημένη λιγνιτική παραγωγή όσο και από το υψηλό 7 εβδομάδων των καθαρών εισαγωγών.

Την εβδομάδα που πέρασε η ζήτηση ηλεκτρισμού συνέχισε την άνοδό της πάνω από τις 1.2 TWh (1,246 GWh), με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 944 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,301 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (55 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 48 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 28%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 333 GWh, σημειώνοντας πτώση 7% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 82 GWh.

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 482 GWh καλύπτοντας το 41% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 110 GWh κάλυψε το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 192,539 MWh την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Δευτέρα 10 του μήνα στις 159,412 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1,246,119 MWh1, πιο υψηλά κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 1.100.000 MWh.

Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7,417 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 4,876 MW και 9,465 MW αντίστοιχα.

To 60% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την χαμηλή τάση (περί τις 754 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 20% την μέση τάση (πάνω από τις 243 GWh), το 11% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (πάνω από τις 140 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία, το 7% (πάνω από τις 84 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξεως του 2%.

Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (41%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (28%), καθαρές εισαγωγές (15%), λιγνίτη (9%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (7%).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του λιγνίτη (ήταν στο 3%) και του φυσικού αερίου (ήταν στο 39%), καταγράφηκε πτώση στα μερίδια των ΑΠΕ (ήταν στο 34%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 8%), ενώ το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών παρέμεινε αμετάβλητο.

Το σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 176,713 ΜWh.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ ανήλθε σε 482,437 MWh και 332,617 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη έφτασε τις 109,876 MWh.

Τέλος οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 232,035 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται την περασμένη Παρασκευή (14/7), διαμορφούμενη στις 43,991 MWh.

Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 55,320 MWh, εκ των οποίων 12,575 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα (10/7). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα