Την ανάγκη για σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε από το βήμα του 10ου Delphi Economic Forum ο Κώστας Σαλβάρας, αντιπρόεδρος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Philip Morris International.

Αναφερόμενος σε καλές πρακτικές από χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σημείωσε ότι η σταθερότητα στη φορολογία και η απουσία απότομων αλλαγών λειτουργούν ως βασικές προϋποθέσεις για την τόνωση των επενδύσεων. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα σταθερό περιβάλλον στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία εφαρμόζουν μακροπρόθεσμα φορολογικά πλάνα, κάτι που επιτρέπει τη στρατηγική ανάπτυξη», ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η απρόβλεπτη αύξηση φόρων ή η απαγόρευση καινοτόμων προϊόντων, οδηγούν αντίστροφα στην ενίσχυση της παραοικονομίας, τη μείωση των κρατικών εσόδων και τον περιορισμό των επενδύσεων.

Σημαντική συμβολή στην ανταγωνιστικότητα και τα δημόσια έσοδα

Ο κ. Σαλβάρας τόνισε πως η PMI συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσα από εξαγωγές και φορολογικές εισφορές. Όπως δήλωσε, η συνεισφορά της εταιρείας στα δημόσια έσοδα αγγίζει το 1% έως 2% ανά χώρα, ενώ οι εξαγωγές μόνο για την περίοδο 2019-2023 ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια.

Ειδικά στην Ελλάδα, οι εξαγωγές υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στη Ρουμανία η αξία εξαγόμενων προϊόντων της PMI ισοδυναμεί με το 50% των εξαγωγών σιταριού. «Στην Ιταλία εξάγουμε περισσότερες μονάδες θερμαινόμενου καπνού απ’ ό,τι εξάγει η χώρα ελαιόλαδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στάθηκε και στη μεταμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της PMI μέσα σε μία δεκαετία, όπου τα προϊόντα χωρίς καύση (smoke-free) αποτελούν πλέον το 40% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας, φτάνοντας το 80% στην Ελλάδα.

Gabriel: Ώρα για εφαρμογή στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Mariya Gabriel, πρώην Επίτροπος Καινοτομίας και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Schuman, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περάσει από τη θεωρία στην πράξη σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ).

Αναφέρθηκε στο νέο Continent Action Plan, τονίζοντας ότι η ΕΕ διαθέτει ισχυρή βάση – από την υπολογιστική ισχύ και τις υποδομές έως το δυναμικό οικοσύστημα με περισσότερες από 6.800 νεοφυείς επιχειρήσεις στην ΤΝ. Στόχος, όπως είπε, είναι η λειτουργία 13 εργοστασίων ΤΝ και 5 gigafactories έως το 2025.

Τόνισε τη σημασία των ποιοτικών δεδομένων, της ανάπτυξης ψηφιακών κόμβων καινοτομίας, καθώς και της αλλαγής νοοτροπίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους κρατικούς φορείς. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για προσέλκυση ταλέντου παγκόσμιας εμβέλειας.

Uber: Ψηφιακές λύσεις μετακίνησης και στην ελληνική ύπαιθρο

Ο Roland Werner, επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων της Uber για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, υπογράμμισε τη σημασία της εξάπλωσης της ψηφιακής κινητικότητας και στην περιφέρεια. Όπως ανέφερε, στόχος της Uber είναι να επιτρέπει την παραγγελία οχήματος σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως ήδη συμβαίνει σε περιοχές της Πορτογαλίας.

Google: Εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην τεχνολογία και την τοπική προσαρμογή

Ο γενικός διευθυντής της Google France, Sébastien Missoffe, δήλωσε πως το «κλειδί» της επιτυχίας της εταιρείας ήταν η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση και την τοπική προσέγγιση. Στάθηκε στην ανάγκη για σεβασμό των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ιδιαίτερα σε ένα πεδίο όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου απαιτείται ταυτόχρονα ταχύτητα, κλίμακα και υπευθυνότητα.

Όπως ανέφερε, αυτό το τρίπτυχο θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η ΤΝ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: