Δεν χωρεί αμφιβολία, ότι με αφορμή τον νόμο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομοφύλων το «Παιχνίδι της Διαδοχής» στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει πλέον ανοίξει ανεπιστρεπτί!

Οι συμβιβασμοί και οι υπεκφυγές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν δύναται πλέον να αναστρέψουν μια δυναμική που έχει ήδη ξεκινήσει και προβάλλεται, μέσα από τη στάση, τη θέση και τις διαρροές των 3+1 υποψηφίων (βάσει των σημερινών δεδομένων) του Αρχιεπισκοπικού θρόνου!

Οι φωνές για να αλλάξει ρότα η Εκκλησία και να προχωρήσει σε μια νέα εποχή, γίνονται εσχάτως όλο και πιο δυνατές από τους Ιεράρχες, οι προβεβλημένοι των οποίων έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να διαμορφώνουν συμμαχίες με συστήματα, κέντρα αποφάσεων, βουλευτές και πάσης φύσης θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες καθώς και ισχυρούς παίκτες της επιχειρηματικής ζωής με επιρροή και παρέμβαση στις εξελίξεις!

Υπό κανονικές συνθήκες ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος (70 χρόνων) , μια χαρισματική προσωπικότητα, φάνταζε ως το Νο 1 φαβορί για τη θέση του Αρχιεπισκόπου, λόγω ειδικού βάρους, εμπειρίας, σχέσεων και αποδοχής!

Ωστόσο κατά το τελευταίο διάστημα η υποψηφιότητα του φθίνει, ίσως γιατί αισθάνεται κουρασμένος, ίσως πάλι και για θέματα υγείας που φημολογούνται!

Ως ένα από τα δύο φαβορί φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (63 χρόνων) μετρ των δημοσίων σχέσεων, που έχει διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό λόμπι και παράλληλα υποστηρίζεται από δημοσιογραφικές ομάδες και επιχειρηματικούς παράγοντες!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ νεαρότατος σε ηλικία, μόλις 47 χρόνων, θεωρείται ως το αγαπημένο παιδί του Αρχιεπισκόπου, μολονότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια απόσταση στις σχέσεις τους! Εξαιρετικός ομιλητής, προσωπικότητα πληθωρική, έχει διαμορφώσει ήδη πλαίσιο σχέσεων με δυνατούς παίκτες – πολιτικούς και οικονομικούς- για την επόμενη μέρα!

Τέλος, ένα νέο πρόσωπο που έχει μπει στο κάδρο «από την εξωτερική», είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, μια άφιξη με κύρος, νέος και αυτός σε ηλικία (46 χρόνων) που εμφανίζεται ως το αουτσάιντερ της διαδοχής, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν ότι κατά τις πληροφορίες φέρεται να στηρίζεται μέσα από πολύ ισχυρές συμμαχίες..

Διαβάστε ακόμη: