Σε αναστολή θα μπαίνουν εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να βεβαιώνουν ότι μπορούν να εργαστούν.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσκομίσουν το πιστοποιητικό.

Επίσης, εκείνοι που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση νόσησης.

Και αν δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες θα πρέπει να κάνουν με δαπάνες και υπό ευθύνη τους, δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, όπως ανέφερε και η κ. Μακρή.

Ποιοι εκπαιδευτικοί θα βγαίνουν σε αναστολή;

Και σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα τεστ, η κ. Μακρή είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, πως «σε αυτή την περίπτωση δεν ασκεί τα διδακτικά του καθήκοντα, συνεπώς είναι σε αναστολή εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Δημόσιο Τομέα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αποδεικνύει ότι εμπίπτει στην κατηγορία των εργαζομένων που ασφαλώς μπορούν να παρέχουν εργασία».

άνοιγμα σχολείων

«Αν μετά από κάποιες ημέρες προσκομίσει το τεστ, προφανώς επανέρχεται στα καθήκοντά του», προσέθεσε η κ. Μακρή, αναφέροντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί αγγίζει το 80%, ενώ ένα επιπλέον 10% έχει νοσήσει. «Μένει ένα ποσοστό γύρω στο 10% που δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν είναι δραματικό, αλλά κάνουμε προσπάθειες και απευθύνουμε εκκλήσεις ώστε να εμβολιαστούν όλοι. Είμαι αισιόδοξη ότι το μήνυμα θα περάσει και θα αγγίξουμε το 100%», εξήγησε.

Πάντως, δήλωσε πως «δεν υπήρξαν εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που αμέλησαν το καθήκον τους. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα».

Σχετικά με τον τρόπο ελέγχου των πιστοποιητικών-βεβαιώσεων, «βεβαίως θα τα ελέγχει ο διευθυντής του σχολείου. Ειδικά, την πρώτη εβδομάδα το εργαστηριακό τεστ θα πρέπει να έχει γίνει 24 ώρες πριν την πρώτη προσέλευση στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, με τη διαφορά ότι εκείνοι θα πρέπει να κάνουν δύο self test τις ίδιες ημέρες επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό στον διευθυντή της σχολικής μονάδας».