Θετικό είναι το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τις ιαπωνικές μετοχές να ανακτούν όλες τις τεράστιες απώλειες που σημείωσαν στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ενώ το γεν υποχώρησε εκ νέου, καθώς οι αγορές περιόρισαν την πιθανότητα μιας υπερβολικής μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων.

Μάλιστα το θετικό κλίμα πήρε ώθηση και από τα κέρδη στη Wall Street μετά και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας που ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των traders στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, περιορίζοντας τους φόβους της ύφεσης που πυροδότησαν ένα παγκόσμιο sell-off τη Δευτέρα.

Η άνοδος των βασικών δεικτών, ακολούθησε τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, μετριάζοντας τις ανησυχίες για την αμερικανική αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 17.000 στις 233.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση τους τελευταίους 11 μήνες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για 240.000 αιτήσεις, σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενισχυμένες από την αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρή άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, έναντι 0,2% τον Ιούνιο. Η αύξηση του ΔΤΚ κατά 0,5% τον Ιούλιο ήταν η υψηλότερη από την αύξηση κατά 0,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση μέσω της Wind Information. Η μεγαλύτερη αργία του έτους στην Κίνα, η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, έπεσε φέτος τον Φεβρουάριο.

Σε αυτό το κλίμα ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει άνοδο 0,8% στις 35.094,86 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημειώνει άνοδο 0,9%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κινείται με κέρδη 1,4%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημειώνει απώλειες 0,04%. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει άνοδο 1,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κερδίζει 1,25%.

Από το μέτωπο της Wall Street, χρειάστηκαν να περάσουν τρεις συνεδριάσεις από το δραματικό sell off της Δευτέρας, ώστε να καταφέρει η αγορά να καταγράψει αξιοσημείωτη βελτίωση, ικανή να διαγράψει σχεδόν όλες τις απώλειες.

Μάλιστα, και οι τρεις δείκτες της Wall Street ουσιαστικά σημείωσαν την καλύτερη επίδοση τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,76% στις 39.446 μονάδες, ο S&P 500 παρουσίασε σημαντική άνοδο ύψους 2,30% στις 5.319 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα της τάξεως του 2,87% φτάνοντας τις 16.660 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: