Ημέρα διόρθωσης η σημερινή για όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης με τις αποδόσεις των περισσοτέρων τίτλων να κινούνται ανοδικά. Ακόμη και η απόδοση του κραταιού γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημέρων.

Η υποχώρηση των τιμών των κρατικών ομολόγων (με τη συνακόλουθη άνοδο των αποδόσεων) αποδίδεται τόσο στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέτωπο του Brexit, καθώς η «ώρα της αλήθειας» πλησιάζει χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί συμφωνία, όσο και στην αύξηση που κατέγραψε ο δείκτης Ifo το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπώνει τις προσδοκίες του δευτερογενούς τομέα στην οικονομία.

Παράλληλα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την μεγάλη άνοδο που έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των ομολόγων, η διόρθωση τους κρίνεται ως φυσιολογική συνέπεια.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των τίτλων να συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα. Έτσι στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα έως το 0,64% από 0,57% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,081% από 0,017% και του 15ετούς στο 0,89% από 0,83%.

Κάποια «αχτίδα αισιοδοξίας» για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας «έριξε» ο δείκτης μεταποίησης PMI, ο οποίος τον Νοέμβριο παρουσίασε μη αναμενόμενη βελτίωση και διαμορφώθηκε στις 55,5 μονάδες. Ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών κατέγραψε μεγαλύτερη άνοδο (47,3) σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών (42).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 179 εκατ. ευρώ τα 151 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66%, από 0,58%, έναντι -0,57 του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,23% από 1,17%.

Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,2232 δολ. από το επίπεδο των 1,2266 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2259 δολ.