Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη με το δείκτη αναφοράς Brent να ανεβαίνει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, υποστηριζόμενες από τις προσδοκίες ότι η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ μπορεί να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής λόγω ανησυχίας για την πιο ήπια παγκόσμια ζήτηση.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συνδυάζει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή υπουργική συνάντηση την Πέμπτη για να συζητήσει τους στόχους παραγωγής για το 2024.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent αυξήθηκαν κατά 81 σεντς, ή 1%, στα 80,79 δολάρια το βαρέλι. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ κέρδισε 83 σεντς, ή 1,1%, στα 75,69 δολάρια.

«Εκτός οποιασδήποτε αρνητικής έκπληξης, η πρόσφατη πτώση των τιμών πιθανότατα θα θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία, ειδικά εάν συμφωνηθούν περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, αναφερόμενος στη συνάντηση του ΟΠΕΚ +.

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά κατέρρευσε όταν ο ΟΠΕΚ+ -ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – ανέβαλε για τις 30 Νοεμβρίου μια υπουργική συνάντηση για να εξομαλυνθούν οι διαφορές ως προς τους στόχους παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς.

Ο όμιλος έχει κινηθεί έκτοτε προς έναν συμβιβασμό, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ την Παρασκευή, βοηθώντας πιθανώς τον ντε φάκτο ηγέτη του ομίλου την Σαουδική Αραβία να βρει συναίνεση σχετικά με την ανάγκη επέκτασης των περικοπών της παραγωγής.

Το πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριξη από το αδύναμο δολάριο – το οποίο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να αντανακλά μεγαλύτερη όρεξη για κινδύνους μεταξύ των επενδυτών – και από τις προσδοκίες ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τέσσερις αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι ο τελευταίος γύρος εβδομαδιαίων εκθέσεων για την προμήθεια των ΗΠΑ θα δείξει ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Η πρώτη από τις δύο αναφορές αυτής της εβδομάδας δημοσιεύεται στις 21:30 GMT από τον βιομηχανικό όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: