Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones κέρδισε 253 μονάδες, ή 0,7%. Ο S&P 500 αναρριχήθηκε 0,6% και ο Nasdaq Composite προχώρησε 1%.

Η αγαπημένη τεχνολογική Tesla ενισχύθηκε κατά 0,4%, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες του Αυγούστου. Η μετοχή έχει υποχωρήσει 9% από μήνα μέχρι σήμερα. Meta, Microsoft και  Alphabet ήταν επίσης υψηλότερα.

Αυτές οι κινήσεις έρχονται καθώς ο τεχνολογικός κλάδος προσπαθεί να ανακτήσει τη θέση του στα τέλη Αυγούστου.

Το διαπραγματεύσιμο κεφάλαιο Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) είναι μέχρι στιγμήςτο δεύτερο με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 11 αντίστοιχων κεφαλαίων, ακολοθούμενο μόνο απο τα υλικά. Αλλά μια δεύτερη συνεχόμενη έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων από την εταιρεία κατασκευής chip Nvidia μπορεί να ανατρέψει την τάση.

«Σήμερα είναι πολύ περισσότερο μια κυκλική άνοδος έναντι της τεχνολογίας και νομίζω ότι αυτό οφείλεται μόνο στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ», δήλωσε ο Co-chief Investment Officer της Certuity. «Το ράλι στην τεχνολογία φέτος οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και στους ποιοτικούς παράγοντες στις εταιρείες τεχνολογίας. Εκεί που βρισκόμαστε τώρα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί να εξωτερικευθεί και ίσως δείτε τους επενδυτές να αρχίζουν να προτιμούν τους κυκλικούς τίτλους αντί της τεχνολογίας βραχυπρόθεσμα».

Εκτός τεχνολογίας, οι μετοχές της 3M σημείωσαν πτώση άνω του 6% μετά από μια αναφορά του Bloomberg News ότι η εταιρεία ήταν έτοιμη να διευθετήσει αγωγές που ισχυρίζονταν ότι κάποιες ωτοασπίδες ήταν ελαττωματικές.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές βγαίνουν από μια νικηφόρα συνεδρίαση μετά από νέες παρατηρήσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell.

Την Παρασκευή, ο Powell επεσήμανε ορισμένες ενδείξεις συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, αλλά έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά» σε πρόσθετες αυξήσεις.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του – μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Powell σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Δευτέρας, οι traders τιμολογούσαν με πιθανότητα σχεδόν 20% ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Διαβάστε ακόμη: