Τους λόγους για τους οποίους προκρίνει τις μετοχές αναλύει με ενημερωτικό της σημείωμα η BlackRock, ενώ παραμένει underweight στα ομόλογα λόγω του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε… εκτόξευση, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες κινούνται ολοένα και πιο επιθετικά.
Ως γνωστόν, τα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων συχνά προκαλούν προβλήματα στις μετοχές, ωστόσο, σύμφωνα με την BlackRock, το παρελθόν είναι ένας ατελής οδηγός σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από κλυδωνισμούς της προσφοράς…
Με άλλα λόγια, ναι μεν τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εξομαλύνουν τη νομισματική πολιτική τους, ωστόσο δεν θα πατήσουν φρένο στην οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να καταφέρουν να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ως εκ τούτου, οι πραγματικές αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλά, γεγονός το οποίο θα στηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Την ίδια στιγμή, το πληθωριστικό περιβάλλον αλλά και η αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας θα ευνοήσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς σκαρφάλωσε σε υψηλά τριετίας την περασμένη εβδομάδα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Αυτό εύλογα προκαλεί… αγωνία για τις μετοχές – ειδικά για τις μετοχές των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών.
Τα υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια καθιστούν τις μελλοντικές ταμειακές ροές λιγότερο ελκυστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με την BlackRock, οι φόβοι για περαιτέρω πτωτική τάση στις μετοχές είναι υπερβολικοί.
Οι αυξήσεις επιτοκίων γίνονται γρήγορα, αλλά μάλλον οι κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής πέρα από ουδέτερα επίπεδα, προκαλώντας ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα.
Στο μεταξύ, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει επιτόκιο 3% το επόμενο έτος, ενώ θα ακολουθήσει μια πτώση στο 2,5% σε πέντε χρόνια (η πράσινη διακεκομμένη γραμμή στο γράφημα).
Αυτή η εκτίμηση είναι σαφώς πολύ πιο ανοδικά αναθεωρημένη σε σχέση με πριν από έναν μήνα (ροζ με διακεκομμένη γραμμή), λίγο πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια και αρχίσει να «μιλάει» για τον πληθωρισμό.
Στον αντίποδα, η Fed, λέει η BlackRock, δεν φαίνεται να «ανεβαίνει» τόσο υψηλά, και ακόμα και αν αυτό συνέβαινε, το επίπεδο θα εξακολουθούσε να είναι ιστορικά χαμηλό σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους επιτοκιακών αυξήσεων (κόκκινη γραμμή) και το επίπεδο του πληθωρισμού (κίτρινη γραμμή).
H μεγάλη εικόνα
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, οι κινήσεις στις αγορές οδήγησαν γρήγορα σε άνοδο των επιτοκίων το περασμένο έτος ενώ τώρα προεξοφλείται απότομη αύξηση. Ωστόσο, για τις μετοχές, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι το άθροισμα των αυξήσεων, όχι ο χρόνος και η ταχύτητα.
Γιατί; Διότι το «εργαλείο» το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των μελλοντικών εταιρικών ταμειακών ροών είναι το σωρευτικό επιτόκιο, και όχι το τρέχον επιτόκιο ή οι αποδόσεις των ομολόγων.
Και όσο υψηλότερο είναι το μέγιστο ποσοστό σε αυτόν τον κύκλο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος λόγω του σύνθετου αποτελέσματος με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές μπορεί να ευδοκιμήσουν σε περίπτωση που ο τελικός προορισμός των επιτοκίων είναι ιστορικά χαμηλός.
Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή της ανάπτυξης και της απασχόλησης – ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει λόγω του σοκ προσφοράς το οποίο προκάλεσε η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την Covid και τον φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι οι πραγματικές αποδόσεις ή οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές και θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Φυσικά, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις τείνουν να αυξηθούν και ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω, ωστόσο αυτά δεν είναι απαραίτητα κακά νέα για τις μετοχές καθώς θα μπορούσε να προκληθεί ένα αποτελεσματικό rebalancing.
Tι λένε τα θεμελιώδη;
Τι αναφέρει η BlackRock για τα θεμελιώδη στοιχεία των μετοχών; Τρία πράγματα απασχολούν καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεκινούν αυτή την εβδομάδα:
- Η ισχυρή επανεκκίνηση παρέχει ένα μαξιλάρι ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες αγορές, ειδικά τις ΗΠΑ.
- Τα υψηλά περιθώρια κέρδους παρακολουθούνται στενά. Οι εταιρείες των ανεπτυγμένων εταιρειών κατάφεραν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος εισροών στους καταναλωτές και κράτησε υπό έλεγχο το κόστος εργασίας – μέχρι στιγμής.
- Οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία περικόπτουν τα κέρδη.
Όμως, οι εταιρείες του δείκτη MSCI Europe έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και αντλούν μόνο τα μισά από τα έσοδά τους από το εσωτερικό. Ένα πιο αδύναμο ευρώ βοηθά επίσης.
Τα ρίσκα
- Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.
- Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας, αναγκάζοντάς τες να πατήσουν φρένο.
- Οι εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τα περιθώρια να συρρικνώνονται εν μέσω κλιμάκωσης του κόστους εισροών και ανοδικών πιέσεων στους μισθούς.
Η BlackRock δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών.
Από την άλλη, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις στα ομόλογα (underweight) θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο ή επιπλέον αποζημίωση για τη διατήρησή τους εν μέσω υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και χρέους.