Ανησυχητικό όσο ποτέ άλλοτε αυτό που συμβαίνει σήμερα στις αγορές χρήματος και που αφορά άμεσα στην ευρωζώνη.

Μιλάμε για συνθήκες φυγής κεφαλαίων από την ευρωζώνη προς τις ΗΠΑ!

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed σε σύγκριση με αυτές της ΕΚΤ, σε λίγο οι αποδόσεις κεφαλαίου στις ΗΠΑ θα είναι κατά 2% και πλέον υψηλότερες από της Ευρωζώνης.

Και το χρήμα όπως πολύ καλά γνωρίζουν άπαντες, δεν έχει ούτε χρώμα ούτε πατρίδα

Η ΕΚΤ από την πλευρά της δεν μπορεί να ακολουθήσει τη Fed, γιατί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπάρχει ως γνωστόν η τροχοπέδη του άνισου και τελείως ανισόρροπου συσχετισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει έστω και ελάχιστα τα επιτόκια, τότε το κόστος εξυπηρέτησης χρέους των χωρών μελών εκτινάσσεται, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, ειδικά σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, αλλά και Βέλγιο, μην το ξεχνάμε

Ευτυχώς, η Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2018 έχει μεταφέρει το 80% του χρέους της στον ESM και δεν υφίσταται τις άμεσες συνέπειες της αναταραχής των επιτοκίων που συμβαίνει στις αγορές.

Για να είμαστε ακριβείς βέβαια δεν ισχύει το ίδιο και για το ιδιωτικό χρέος μας, που είναι κυριολεκτικά έρμαιο του νέας φάσης αναταραχής στις χρηματαγορές.

Μόνη διασφάλιση εκείνη που αφορά τις τιτλοποιήσεις των NPLs μέσω του Ηρακλή Ι και ΙΙ, με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου…