search

ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για τον «ιό της καμήλας» μετά το Μουντιάλ του Κατάρ

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως προκαλεί ο «ιός της καμήλας», καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μετάδοσή του από όσους επιστρέφουν από το Μουντιάλ 2022, που πραγματοποιείται στο Κατάρ.

ιός της καμήλας

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως προκαλεί ο «ιός της καμήλας», καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μετάδοσή του από όσους επιστρέφουν από το Μουντιάλ 2022, που πραγματοποιείται στο Κατάρ.

Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού, γνωστή ήδη από το 2012, που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Σε δηλώσεις της σήμερα (13.12) στον Ant1 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε και στον «ιό της καμήλας», σημειώνοντας ότι μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού.

Η κ. Παγώνη πρόσθεσε ότι ο «ιός της καμήλας» δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό πεθαίνει.

Πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό ο «ιός της καμήλας»

Ο «ιός της καμήλας» ή MERS εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012 και θεωρείται πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό.   Οι ασθενείς μπορούν να κολλήσουν ύστερα από στενή επαφή με καμήλες ή από την κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από την καμήλα, π.χ. μη παστεριωμένο γάλα καμήλας.

Σύμφωνα με στοιχεία της UKHSA, 2.600 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV και 935 συνδεόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

«Ιός της καμήλας»: Τι είναι ο ιός MERS

Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (ΑΣΜΑ, MERS) είναι γνωστό με τον όρο γρίπη της καμήλας. Είναι ιογενής αναπνευστική λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV).

Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά. Τα τυπικά συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής με ΑΣΜΑ περιλαμβάνουν: πυρετός, βήχας, διάρροια και δύσπνοια. Τα σοβαρότερα συμπτώματα εμφανίζονται σε άτομα με προβλήματα υγείας.

Η θνητότητα του ιού είναι περίπου 33%.

Ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής είναι βητακορωνοϊός και προέρχεται από τις νυχτερίδες. Αν και οι καμήλες έχουν αντισώματα στο συγκεκριμένο είδος κορωνοϊού, δεν έχει εντοπιστεί η ακριβής πηγή μόλυνσης στις καμήλες. Πιστεύεται ότι οι καμήλες έχουν ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους, ωστόσο δεν είναι γνωστό πως.

Ο «ιός της καμήλας» μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μόνο εφόσον υπάρξει στενή επαφή με ένα μολυσμένο άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά: εφόσον ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με καμήλες, πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να μην αγγίζουν άρρωστες καμήλες. Τα τρόφιμα που προέρχονται από την καμήλα πρέπει να μαγειρεύονται καλά. Σε όσους έχουν μολυνθεί, πρέπει να δίνονται θεραπείες που βοηθούν στην άμβλυνση και ίαση των συμπτωμάτων.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία, ενώ τα περισσότερα κρούσματα κατάγονται από την αραβική χερσόνησο. Το 2015 ξέσπασε επιδημία του ιού στη Νότια Κορέα, ενώ το 2018 ξέσπασε άλλη επιδημία επηρεάζοντας τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων του ιού στη Σαουδική Αραβία καταγράφηκε το 2018.

Διαβάστε ακόμη: