Ένα αρχαίο αυγό πτηνού ανακαλύφθηκε στην Αγγλία, το οποίο ακόμα περιέχει υγρό στο εσωτερικό του.

Το 1.700 ετών αυγό από τη ρωμαϊκή εποχή, ενθουσίασε τους επιστήμονες καθώς πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη. Αν και στο παρελθόν έχουν βρεθεί αυγά μεγαλύτερης ηλικίας σε άλλα μέρη του κόσμου, επρόκειτο απλά για δείγματα τα οποία είχαν διατηρηθεί επίτηδες για το μέλλον. Το συγκεκριμένο αυγό ωστόσο επιβίωσε στο πέρασμα των αιώνων από καθαρή τύχη.

Το αυγό είχε ανακαλυφθεί το 2019, οι επιστήμονες ωστόσο ανέλυσαν πρόσφατα το εσωτερικό του, διαπιστόνωντας ότι περιείχει ακόμα τον κρόκο και το ασπράδι χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρο όριο μεταξύ τους, καθώς με το πέρασμα των χρόνων έχουν αναμιχθεί. Υπάρχει επίσης μία φυσαλίδα αέρα που διακρίνεται μεταξύ του υγρού και του τσοφλιού.

Οι πιθανότητες να επιβίωσε το αυγό στους αιώνες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση είναι αστρονομικές. Τρία ακόμα αυγά που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Aylesbury της Αγγλίας μεταξύ 2007 και 2016, δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μουσείο, καθώς έσπασαν κατά τις αναλύσεις των επιστημόνων.

Το νερό που υπήρχε στην τοποθεσία που βρέθηκε το αυγό, φαίνεται πως το προστάτευσε από τη διάβρωση και οι επιστήμονες εκτιμούν πως πρόκειται για αυγό κότας. Πιστεύουν πως πρόκειται για ένα πηγάδι ευχών, καθώς μαζί βρέθηκαν νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα και εργαλεία.

Το αυγό βρίσκεται στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Λονδίνου για περαιτέρω ανάλυση και οι επιστήμονες ελπίζουν να μελετήσουν τα περιεχόμενά του χωρίς να το σπάσουν.

Διαβάστε ακόμη: