Σήμερα (07/12), η Άνγκελα Μέρκελ αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής εμπλοκής στη διευθέτηση της εμπόλεμης σύγκρουσης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «η κατάσταση θα επιλυθεί μία μέρα, με διαπραγματεύσεις». Αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματισθεί, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «ειλικρινά, δεν ξέρω. Κάποια μέρα, θα ολοκληρωθεί με συνομιλίες. Οι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σε συνέντευξη στη ZEIT.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο συμμετοχής της ιδίας στη διευθέτηση, υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα «είναι εκτός συζήτησης». Παράλληλα, είπε πως «υπάρχει διαφορά μεταξύ μίας ειρήνης που θα υπαγορευθεί από τον υπόλοιπο κόσμο και μίας φιλικής, ανοιχτής συνομιλίας μεταξύ μας. Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο, για αυτό».

Σχετικά με την πολιτική έναντι των Ρωσίας και Ουκρανίας, που ακολούθησε όταν ήταν Καγκελάριος, σχολίασε ότι «έλαβα αποφάσεις με ξεκάθαρο τρόπο, βάσει των σημερινών δεδομένων. Ήταν μία προσπάθεια να αποτραπεί ένας τέτοιος πόλεμος. Το γεγονός ότι αυτό απέτυχε, δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες ήταν λανθασμένες». Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης για δεκαέξι συναπτά έτη, από το 2005 έως το 2021.

Διαβάστε ακόμη: