Στους ψηφιακούς νομάδες ήταν αφιερωμένη εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της φετινής, 85ης ΔΕΘ, με θέμα: «Ψηφιακοί νομάδες: αξίζει τον κόπο;»

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες

Ψηφιακοί νομάδες είναι οι εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι που δουλεύουν απομακρυσμένα από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου.

Ψηφιακοί νομάδες – Γράφει ο Γεράσιμος Ζώτος

Το βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι οι ψηφιακοί νομάδες έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να έχουν ως βάση τους την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να ενταθεί. Για τον σκοπό αυτό, ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Δημήτρης Κιρμικίρολγου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης για τη χορήγηση βίζας σε αυτή την ομάδα εργαζομένων ή αυτοαπασχολουμένων (digital nomad visa) η οποία και έγινε δεκτή με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κιρμικίρογλου, η ψηφιακή βίζα δίνει τη δυνατότητα παραμονής ενός χρόνου, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλον έναν.

Τόνισε, δε, πως τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων προσελκύει στην Ελλάδα το κλίμα, ο φυσικός πλούτος και οι άνθρωποι, αλλά και η πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, τόνισε ότι μέσα από μια σειρά υπηρεσιών όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από τα προξενεία και τα ΚΕΠ, διευκολύνονται οι ψηφιακοί νομάδες και δεν ταλαιπωρούνται.

Ο Ίαν και η Έμι Άντερσον, οι οποίοι εργάστηκαν ως ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας, επισήμαναν, σε βίντεο που προβλήθηκε, ότι λάτρεψαν την Ελλάδα και σίγουρα θα επέστρεφαν.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να προσεγγίσει ψηφιακούς νομάδες

Η προσπάθεια αυτή που έχουν ξεκινήσει τα υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης έχει ως στόχο να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που αποτελούν πόλο έλξης για τους ψηφιακούς νομάδες, εισάγοντας τον θεσμό της βίζας για την ομάδα αυτή των εργαζομένων.

Με την Αθήνα να βρίσκεται σήμερα κάπου στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τη δυνατότητα προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, η Ελλάδα θέτει σε πιο στέρεες θεσμικές βάσεις το θέμα, ώστε να ανελιχθεί περαιτέρω στη διεθνή κατάταξη.

Ειδικότερα, η ειδική βίζα που προβλέπει ο νόμος θα είναι διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα επέκτασης στα 2 χρόνια και δυνατότητα ανανέωσης.

Πρακτικά προβλέπεται η χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς), οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ΤΠΕ για εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας για χρονική περίοδο έως 12 μήνες.

Η εθνική θεώρηση χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον προσκομίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία ή αποστείλει με email ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή το σχετικό αίτημα.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο θέτει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα στις προξενικές Αρχές για εξέταση του σχετικού αιτήματος, καθώς υποχρεούνται να απαντήσουν εντός 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης, υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χορήγησης της θεώρησης με διαδικασίες «one stop shop».

Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων: Online παρακολούθηση των τιτλοποιημένων δανείων

Προϋποθέσεις για την απόκτηση digital nomad visa

  1. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει την πρόθεσή του να μείνει στη χώρα με την εθνική θεώρηση εισόδου για την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως. Με την ίδια υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος δεσμεύεται ότι δεν θα παρέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη με έδρα στην Ελλάδα.
  2. Επίσης, ο ενδιαφερόμενος για να λάβει την ειδική βίζα, πρέπει να προσκομίσει σύμβαση εργασίας ή έργου ή αποδεικτικό εργασιακής σχέσης με εργοδότη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος εκτός της ελληνικής επικράτειας.
  3. Εναλλακτικά, μπορεί να υποβάλει συμβάσεις εργασίας ή έργου αορίστου χρόνου ή σε περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, με υπολειπόμενη διάρκεια που καλύπτει το διάστημα ισχύος της χορηγούμενης θεώρησης, σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας είναι ελεύθερος επαγγελματίας με περισσότερους του ενός εργοδότες, που είναι εγκατεστημένοι εκτός ελληνικής επικράτειας.
  4. Ένα σημείο, στο οποίο δίνεται μεγάλη βαρύτητα για τη χορήγηση της βίζας στους ψηφιακούς νομάδες είναι η δυνατότητα των υποψηφίων να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
  5. Οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειας τους, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτηση τους, ατομική θεώρηση που λήγει ταυτόχρονα με τη θεώρηση του συντηρούντος. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται ο/η σύζυγος ή ο/η σύντροφος και τα μέλη της οικογένειας του συντηρούντος να παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή να ασκούν οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
  6. Σε περίπτωση που ο πολίτης τρίτης χώρας, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του αναχωρήσουν από την ελληνική επικράτεια και λήξει η ισχύς της εθνικής θεώρησης, τόσο ο συντηρών, όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν και να λάβουν εκ νέου εθνική θεώρηση εισόδου για τον σκοπό αυτό.

ψηφιακοί νομάδες

Η θέση της Ελλάδας

Η Αθήνα εδώ και περίπου έναν χρόνο δείχνει να ανεβαίνει στη λίστα των προτιμήσεων με τις πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες. Μελέτη της Nestpick ανεβάζει στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους 75 καλύτερους προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων του κόσμου κατακτά η Μελβούρνη, ακολουθεί το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Ταλίν της Εσθονίας, ενώ έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο. Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 10 και βρίσκεται πάνω από χώρες, όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Μόναχο, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Ο δείκτης «Work-from-Anywhere 2021» αξιολογεί 75 πόλεις σε διάφορους παράγοντες, που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι και τους οποίους εξετάζουν οι ψηφιακοί νομάδες, προκειμένου να επιλέξουν έναν προορισμό προς εγκατάσταση.

Παράγοντες, όπως το κόστος και οι υποδομές, οι φόροι, οι ελευθερίες, η ασφάλεια και η συνολική εμπειρία διαβίωσης.

Μάλιστα από φέτος, στα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν προσθέσει ένα ακόμη: το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, καθώς και τα ποσοστά μόλυνσης των πολιτών της χώρας.

Η μελέτη αποτυπώνει ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες, που κάνουν ελκυστική μια πόλη για τους ψηφιακούς νομάδες και ποιες είναι οι βασικές τους απαιτήσεις από τις χώρες – προορισμούς. Στους πιο σημαντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η τιμή και η διαθεσιμότητα επαρκούς χώρου γραφείων στα σπίτια, καθώς και ταχύτητα και η χωρητικότητα του Διαδικτύου.