search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης για ΕΣΥ: Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος των πολιτών

Αιχμές του Νίκου Ανδρουλάκη κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας.

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της ΝΔ είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος των πολιτών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προχώρησε σε δήλωση αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να  κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Καταργεί  την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Κι όλα αυτά την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ να καταψηφίζουν, ενώ οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Όπως είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το νομοσχέδιο έχει στόχο την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, την καλύτερη εκπαίδευση των γιατρών και τον κεντρικό σχεδιασμό με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων της Ελλάδας και των επισκεπτών της.

«Ευτυχώς, και την επόμενη φορά η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση και το νομοσχέδιο θα πάει καλά και το ΕΣΥ θα πάει ακόμα καλύτερα» είπε η κυρία Γκάγκα απαντώντας σε εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα στοιχίσει πολιτικά στο κυβερνών κόμμα.

Διαβάστε ακόμη: