Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύθηκαν ανάμεικτα σήμερα Πέμπτη, καθώς οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν διστακτικα και χωρίς κατεύθυνση.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7620.78 μονάδες αρνητικός κατά 0,05%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται θετικός κατά 0,17%, στις 15987.66 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,31%, στις 7225.29 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27350.58 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,09%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9389.3 μονάδες θετικός κατά 0,32%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε σταθερός γύρω στο μεσημέρι, με τους κλάδους να μιοράζονται σε θετικό και αρνητικό έδαφος. Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν απώλειες με πτωτική τάση 0,9%, ενώ τα μικρά κέρδη προήλθαν από την άνοδο 1,7% των μετοχών αυτοκινήτων.

Έν τω μεταξύ η οικονομία της Ευρωζώνης διολίθησε τελικά στην ύφεση, με το ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο του έτους να υποχωρεί 0,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι ως ύφεση ορίζονται τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Η σημερινή διαπραγμάτευση ακολουθεί μια ασταθή συνεδρίαση την Τετάρτη, με πτώση του κλίματος. ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η Wall Street σημείωσε παύση στο ράλι της αγοράς και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν σταθερά το βράδυ της Τετάρτης.

Οι αγορές φαίνεται να βρίσκονται σε ένα μοτίβο διακράτησης εν αναμονή της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 13 και 14 Ιουνίου. Τα οικονομικά σημάδια υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, παρόλο που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Οι αγορές τιμολογούν περίπου 66% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Διαβάστε περισσότερα