Βάζουμε στόχους, φτιάχνουμε πρόγραμμα και καταλήγουμε να μην το ακολουθούμε. Γράφουμε τη λίστα με τις υποχρεώσεις μας, όμως πάντα κάτι συμβαίνει και τελικά τις αναβάλλουμε. Και αυτό επαναλαμβάνεται συχνά έως και συνέχεια. Αλήθεια, τι συμβαίνει και είμαστε τόσο καλοί στο θεωρητικό κομμάτι, αλλά δεν τα πάμε καλά με το πρακτικό;
Το λάθος που όλοι κάνουμε και κωλυσιεργούμε είναι πως τα παραγωγικά συστήματα που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε (όπως οι λίστες και το ωρολογιακό πρόγραμμα) δεν συμπεριλαμβάνουν τα συναισθήματα. Και τα συναισθήματα είναι ένα βασικό και σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα όσα νιώθουμε. Ο εγκέφαλός μας είναι έτσι φτιαγμένος που όταν η λογική και τα συναισθήματα συγκρούονται, σχεδόν πάντα νικητές βγαίνουν τα δεύτερα.
Σύμφωνα με πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου αναφέρονται στο βιβλίο “The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking”, του Βρετανού δημοσιογράφου Oliver Burkeman, όταν καταπιέζουμε τα όσα νιώθουμε, τα δυσάρεστα συναισθήματα διογκώνονται.
Οι ερευνητές είπαν σε μια ομάδα ατόμων ένα δυσάρεστο γεγονός και τους ζήτησαν να προσπαθήσουν να μην νιώθουν άσχημα και σε μία άλλη απλώς ανέφεραν το περιστατικό, χωρίς να προσπαθήσουν να καθοδηγήσουν τα συναισθήματά τους. Οι συμμετέχοντες που τους ζητήθηκε να μην νιώσουν άσχημα κατέληξαν να νιώθουν πολύ χειρότερα από εκείνους που αφέθηκαν να βιώσουν το συναίσθημά τους. Επιπλεόν, οι έρευνες κατά καιρούς έχουν δείξει πως όσοι προσπαθούν να καταπνίξουν τα συναισθήματά τους αναρρώνουν πολύ αργότερα από εκείνους που τα εκφράζουν και τα βιώνουν.
Πώς επηρεάζει, λοιπόν, η δύναμη των συναισθημάτων τα κίνητρά μας;
Στο βιβλίο τους με τίτλο “Switch: How to Change Things When Change Is Hard Hardcover” οι καθηγητές Chip και Dan Heath, σημειώνουν πως τα συναισθήματα είναι θεμελιώδη για την εκτέλεση κάθε σχεδίου.
«Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα. Το να γνωρίζετε απλώς κάτι δεν είναι αρκετό για να επιφέρει την αλλαγή. Κάντε τους ανθρώπους (ή τον εαυτό σας) να αισθανθεί. Για να σχεδιάσουμε πρέπει να σκεφτούμε. Μα πρέπει να νιώσουμε για να πράξουμε».
Οπότε, αν ο προγραμματισμός έχει γίνει, πώς θα καταφέρουμε να «ξυπνήσουμε» τα συναισθήματά μας και να βρούμε κίνητρο;
1. Γίνετε θετικές
Θυμηθείτε πότε χρονοτριβείτε περισσότερο. Όταν είστε στεναχωρημένες, σωστά; Έρευνες έχουν δείξει πως η ευτυχία αυξάνει την παραγωγικότητα και συμβάλλει στην επιτυχία μας. Το ίδιο αποδεικνύει και η τεχνική που χρησιμοποιούν στον στρατό για να αναπτερώνουν το ηθικό των φαντάρων. Όχι, δεν εστιάζουν στη μάχη ή τις δυσκολίες, αλλά στην αισιοδοξία. Για να καταφέρετε να νιώσετε πιο αισιόδοξες, σημειώστε την πρόοδο που κάνετε και γιορτάστε τη. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard η πρόοδος είναι το καλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε. Οι μικρές νίκες που σημειώνουμε μας βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα και άρα να έχουμε περισσότερη λαχτάρα για τις επόμενες.
2. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
Η επιβράβευση, όπως και η τιμωρία λειτουργούν αρκετά συχνά ως κίνητρα. Έρευνες έχουν δείξει πως οι ανταμοιβές ευθύνονται για τα ¾ του λόγου που κάνουμε κάτι. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος πιστεύει πως διακυβεύονται ανταμοιβές, τότε η αφοσίωση και η ικανοποίηση για την εργασία του είναι εμφανείς και πιο έντονες. Η επιβράβευση αντιπροσωπεύει το 75% των κινήτρων που μας οδηγούν στην ολοκλήρωση ενός task (The 100 Simple Secrets of Successful People, David Niven). Επομένως, επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν ολοκληρώνετε μια δύσκολη και απαιτητική υποχρέωση. Κι αν δεν μπορείτε να βρείτε μια ανταμοιβή που να σας ικανοποιεί, τότε ζητήστε από έναν φίλο τη βοήθειά του. Δώστε του 50€. Αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα (για παράδειγμα την 5η απογευματινή) τα παίρνετε πίσω, διαφορετικά τα χάνετε.
3. Αυξήστε τον ανταγωνισμό
Και με αυτό εννοούμε να του δίνετε περισσότερη σημασία. Βρεθείτε ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν στόχους, λαχταρούν την εξέλιξη και σας αρέσει να είστε κοντά τους. Θα δείτε πως πολύ πιο εύκολα θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε κάθε σας υποχρέωση. Οι ειδικοί λένε πως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ομάδες που η αλλαγή είναι πιθανή, τότε αυτή η πιθανότητα γίνεται πολύ γρήγορα και πραγματικότητα. Μάλιστα, μια έρευνα πάνω στη φιλία έδειξε πως με τον καιρό αναπτύσσουμε παρόμοιες συνήθειες (ακόμα και στόχους) με τους ανθρώπους με τους οποίους κάνουμε πολλή παρέα. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν βρίσκεστε σε ένα group με υψηλούς στόχους και κίνητρα.
Διαβάστε ακόμη:
- Κροάτες χούλιγκαν δολοφόνησαν οπαδό της ΑΕΚ – Καρατόμηση 7 αξιωματικών της ΕΛΑΣ
- Κορωνοϊός: Ποια είναι η νέα παραλλαγή Eris – Όλα όσα γνωρίζουμε
- Τιμή βενζίνης: Πώς θα κινηθεί τον Αύγουστο
- Ιωάννα Τούνη: Γυμνή σε τζακούζι στις Μαλδίβες – Viral η φωτογραφία μέσα σε λίγες ώρες
- Κάνιε Γουέστ: Με γυμνό στήθος και διάφανα ρούχα η σύζυγός του – Έξαλλοι οι Ιταλοί