Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (12/9), δεν έφεραν απλώς ανατροπή του σκηνικού εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών.

Ενδεικτικές είναι οι αποδόσεις που προσφέρει πλέον η Novibet όσον αφορά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, φαβορί για να αναλάβει τη θέση είναι… ο παλιός -δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μετά το δυναμικό «παρών» που φώναξε ο Κασσελάκης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών και παρά την επικύρωση της «έκπτωσής» του από την ηγεσία του κόμματος, θεωρείται ο πλέον πιθανός να καθίσει -εκ νέου- στον προεδρικό θώκο, με αποδοχή 2,50 -δηλαδή υπήρξε πτώση στο μισό (από 5,00).

Από κοντά είναι ο Νίκος Παππάς με 2,65 (πριν από κάποιες ώρες προσφερόταν σε απόδοση 1,95), ενώ… στο κόλπο βρίσκεται και Παύλος Πολάκης με 3,00 -αν και η απόδοσή του «τσίμπησε» λίγο προς τα πάνω (από 2,75).

Ακολουθούν ο Σωκράτης Φάμελλος με 6,00 (από 7,50) και ο Αλέξης Τσίπρας, η επιλογή του οποίου προσφέρεται σε απόδοση 10,00 (από 15,00 που ήταν πριν κάποιες ώρες).

Η Ρένα Δούρου και η Όλγα Γεροβασίλη ακολουθούν με 21,00. Ο Νίκος Φαραντούρης είναι προτελευταίος με 34,00 (από 21,00) και τελευταίος σταθερά ο Απόστολος Γκλέτσος με 51,00 (με ίδια απόδοση).

Όλο το παρασκήνιο

Να θυμίσουμε ότι με την απόφαση του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης αφενός αιφνιδίασε το περιβάλλον της Κουμουνδούρου, αφετέρου δείχνει να κάνει «ντέρμπι» την αναμέτρηση της εκλογής Προέδρου.

Ο ίδιος μελετώντας τις επόμενες κινήσεις του είχε μπροστά του δυο επιλογές.

Να δημιουργήσει το δικό του κόμμα και να προχωρήσει έτσι στην πολιτική σκηνή ή να δηλώσει «παρών» στην εκλογική εσωκομματική κούρσα.

Κατέληξε στη δεύτερη καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι περισσότεροι βουλευτές, στελέχη και συνεργάτες με τους οποίους συνομιλούσε και συναντήθηκε του έλεγαν να μην αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την προεδρική αναμέτρηση.

Ο Κασσελάκης την Πέμπτη το πρωί βρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε με βουλευτές και επί της ουσίας έδωσε το σήμα της απόφασης του.

Η απόφαση Κασσελάκη να μπει στην εσωκομματική κούρσα και να διεκδικήσει, εκ νέου, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αλλάζει πλήρως το παιχνίδι στην «σκακιέρα» της Κουμουνδούρου. Το ένα δεδομένο πρόσωπο που θα μπει στην κούρσα της ηγεσίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος, είναι ο Παύλος Πολάκης. Το δεύτερο, σύμφωνα με δική του δήλωση, είναι ο Απόστολος Γκλέτσος.

Από εδώ και πέρα καθώς ανοίγει το εσωκομματικό παιχνίδι, όπως αποτυπώνει η απόφαση Κασσελάκη να διεκδικήσει την ηγεσία, οι «87» είναι αναγκασμένοι να κινηθούν για έναν υποψήφιο στις εσωκομματικές κάλπες. Η Όλγα Γεροβασίλη δείχνει να μην θέλει να μπει στο παιχνίδι σύμφωνα με τις πληροφορίες. Μια πιθανή εκδοχή είναι να κατέβει εντέλει ο Σωκράτης Φάμελλος. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα πρόσωπα όπως ο Νικόλας Φαραντούρης που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή Κασσελακη να κατέβει στην «αρένα» της διεκδίκησης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου δείχνει, πάντως, να προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις από το «αντικασσελακικό» μέτωπο και ιδιαίτερα από τις «γραμμές» σκληροπυρηνικών στελεχών. Δεν άργησε έτσι να καταγραφεί η φημολογία πως υπάρχουν εκείνοι εντός της Κουμουνδούρου που σκέφτονται τρόπους για να μπουν ανάχωμα στην υποψηφιότητά του, ακόμη και να τον διαγράψουν ή να του απαγορεύσουν να κατέβει υποψήφιος στη εσωκομματική κούρσα της ηγεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι όσοι παρατήρησαν το σκηνικό που στήθηκε, την χθεσινή ημέρα, με διαρροές του στυλ «Καπιτώλιο α λα Γκρεκ ήθελε να κάνει την Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης» και του τύπου «ντου στην Κουμουνδούρου». Ουσισαστικά, δηλαδή, η προσπάθεια να στηθεί ένα αφήγημα κατά της υποψηφιότητας Κασσελάκη κάτι που, ωστόσο, δύσκολα αφενός μπορεί να το δεχτεί ο κόσμος και αφετέρου, κόντρα στους στόχευση που επιχειρείται, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, στο τέλος, για τον Κασσελάκη στη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τέθηκε από μέλη του οργάνου το ενδεχόμενο της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη. Η συζήτηση επι αυτού του ζητήματος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν συνεχίστηκε, ωστόσο, στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας επισημάνθηκε πως «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών».

«Απίστευτες προβοκάτσιες»

Για προβοκάτσιες έκανε λόγο ο Κασσελάκης στην πρώτη του ανάρτηση μετά από τα γεγονότα της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή, δηλώνοντας με έμφαση «είμαι εδώ» και επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην εσωκομματική αναμέτρηση. «Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ. Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ο Κασσελάκης.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Το ζήτημα αυτό είναι λήξαν»

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το βράδυ επί της ουσίας επικυρώθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος πρόεδρος με πλειοψηφία 17 υπέρ, 1 κατά, της Θεοδώρας Τζάκρη, ενώ απούσα από την ψηφοφορία δήλωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας σημειώνεται: «H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος. Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ανέφεραν ότι όπως προκύπτει και από τα στοιχεία μητρώου νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης για θέματα οικονομικά και διοικητικά. Μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη σε δήλωση της έκανε λόγο για «αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε», προκειμένου «να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης».

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, η απόφαση αυτή «δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος». Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος».

Η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε μετά την συζήτηση που «φούντωσε» εντός της Κουμουνδούρου περί κενού εκπροσώπησης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη. Ειδικότερα, ένας… κύκλος τηλεφωνημάτων έφερε την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με «μενού» την «έκπτωση» Κασσελάκη και μια σειρά από ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ημέρα που υπερψηφίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη. Οι πληροφορίες λένε πως το πρωί της Πέμπτης ο Μανώλης Καπνισάκης κάλεσε στο τηλέφωνο, μετά από συνεννόηση με τον Στέφανο Κασσελάκη, την Ράνια Σβίγκου και της έθεσε το ερώτημα: Μετά το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής, πλέον, με βάση το νόμο ποιος είναι υπεύθυνος; Γιατί, όπως της εξήγησε, υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αποτυπώνονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε οι πληροφορίες, φέρεται να έδωσε συγκεχυμένες απαντήσεις, χωρίς ουσιαστικά να «φωτίσει» το ερώτημα.

Ο Κασσελάκης, στη συνέχεια, κάλεσε τον Μαυροκεφαλίδη θέτοντας του, επί της ουσίας, το ίδιο ερώτημα. Αυτός, με τη σειρά του, όπως λένε οι πληροφορίες, φέρεται να του απάντησε πως με βάση τον νόμο «παραμένεις εσύ πρόεδρος μέχρι το έκτακτο συνέδριο, εκτός αν υπογράψεις πληρεξούσιο», με τον Κασσελάκη να απαντά πως δεν μπορεί να υπογράψει κάποιο πληρεξούσιο από τη στιγμή που δεν ξέρει τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ύστερα από όλα αυτά η Ράνια Σβίγκου αποφάσισε την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: