Σειρά ανατροπών φέρνει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα κέρδη που αποκόμισαν οι ενεργειακές εταιρείες, κατά το πρότυπο της Commission. Η έκτακτη εισφορά, που αφορά, κυρίως, τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικότερα όλες τις τεχνολογίες που παράγουν ρεύμα (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά) θα υπολογιστεί από την ΡΑΕ με βάση το εύλογο κέρδος που έχει κάθε μονάδα.

Πρόκειται για τα αποκαλούμενα “ουρανοκατέβατα κέρδη” (windfall profits) που διαμορφώνονται από τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στο χρηματιστήριο, ύστερα από την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα επιβληθεί φόρος και το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο Δημόσιο.

“Λάδι” στην φωτιά αποτέλεσαν και οι αναφορές του κ. Τσίπρα για υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν την ΔΕΗ και τέσσερις άλλες εταιρείες, όπως είπε.

Κομισιόν: Μοιράστε τα υπερκέρδη από τις ενεργειακές εταιρείες σε καταναλωτές

Στον αέρα το πρόγραμμα

Ενώ ακόμη λοιπόν δεν έχουν δημοσιευθεί οι ισολογισμοί της ΔΕΗ, αλλά κι άλλων παραγωγών, το ζήτημα είναι πώς θα οριστούν τα υπερκέρδη.

Ο ισολογισμός, αλλά και το πρόγραμμα της ΔΕΗ τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα, αν και η διοίκηση έχει υποστηρίξει ότι η διαφορά του μεταβλητού κόστους της μονάδας και της οριακής τιμής του συστήματος επιστρέφει στην αγορά μέσω της πολιτικής των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων, εξ ου και η ΔΕΗ δεν θα εμφανίσει κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει τον ισολογισμό της στις 5 Απριλίου.

Η έκτακτη εισφορά δεν αφορά στις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς οι τελευταίες πληρώνονται με βάση εγγυημένες τιμές ενώ η διαφορά πηγαίνει στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ δημιουργώντας το μεγάλο πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ, με το οποίο πληρώνονται οι επιδοτήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ποιες θα είναι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο ;

Η προοπτική της επιβολής έκτακτης εισφοράς προκαλεί συνέπειες στο χρηματιστήριο σε μια σειρά ενεργειακές εταιρείες καθώς επηρεάζονται οι ισολογισμοί τους, όπως σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΕΛ.ΠΕ.

Μέχρι να οριστικοποιηθεί ποια είναι τα υπερκέρδη και πόσα είναι ακριβώς θα επικρατεί αβεβαιότητα, εξέλιξη η οποία είναι ότι το χειρότερο, αν και για ορισμένες εταιρείες (λ.χ. ΕΛ.ΠΕ.) το κόστος δεν θα είναι ιδιαίτερο καθώς συμμετέχει με 50% στην κοινή εταιρεία με την ELPEedison.

Τι θα συμβεί με την ΔΕΗ;

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί με την ΔΕΗ και την διοίκησή της η οποία ανέλαβε δεσμεύσεις κατά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πώς η εταιρεία θα επανακάμψει στην κερδοφορία, όταν η επιβολή της έκτακτης εισφοράς θα βαρύνει τον ισολογισμό;

Βεβαίως, η αγορά αναμένει τις εξηγήσεις που θα δώσει η εταιρεία κατά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της. Πρόσφατα, η εταιρεία επισήμανε την οργανική κερδοφορία, τώρα υπάρχει ο κίνδυνος για μειωμένα κέρδη ή καθόλου κέρδη, όπως συνέβη το 2021.