Όπως είναι γνωστό οι διασυνδέσεις των κρατών μελών της ΕΕ στις αγορές ενέργειας δουλεύουν σαν αλυσίδα στον τομέα των εισαγωγών-εξαγωγών ρεύματος.

Δεν προκαλεί συνεπώς εντύπωση που οι τιμές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. αλλά υπάρχει η δυνατότητα το ενεργειακό καλάθι της χώρας να γίνει φθηνότερο λόγω της λειτουργίας των αιολικών.

Τις τελευταίες ημέρες οι ισχυροί άνεμοι έδωσαν στο ενεργειακό μίγμα της Ε.Ε. μεγάλη αιολική δύναμη γι’ αυτό και είδαμε μειώσεις τιμών.

Μετά από ένα ανοδικό σερί πολλών ημερών η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας βούτηξε κατά 12,28%. Η Ελλάδα παρόλα αυτά είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα της ΕΕ με τιμή στα 250 ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι από την ελληνική αγορά να γίνονται φθηνότερες εισαγωγές με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και το κόστος του εγχώριου ενεργειακού μίγματος και να πέσουν σημαντικά οι τιμές. Οι συναλλαγές γίνονται με μέση τιμή στα 250 ευρώ, όταν πρόσφατα είχε φτάσει σε επίπεδα ιστορικά στα 286 ευρώ.

Οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 13,42%. Οι ΑΠΕ κατέχουν το 28,31% και το φυσικό αέριο στο 47,24%.

Και η Βουλγαρία γειτονική αγορά της ελληνικής κατέγραψε πτώση 22% με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 217 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στο Βέλγιο και τη Γερμανία οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος έπεσαν πάνω από 10 και 22%, αντίστοιχα, στη Γαλλία σχεδόν 9% και στην Ιταλία πάνω από 12%.