Δεδομένου ότι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενους κινδύνους, όπως τα ερωτήματα γύρω από την οικονομία και τα κέρδη που συγκεντρώνονται σε λίγες μόνο εταιρείες, είναι καλή στιγμή να στραφούμε σε άλλες αγορές μετοχών, τονίζει ο Αλεξάντερ Άλτμαν της Barclays.
Ο επικεφαλής αναλυτής, ο οποίος εντάχθηκε πέρυσι στην τράπεζα, αφού προηγουμένως διαχειριζόταν ένα χαρτοφυλάκιο στη Millennium Capital Management, συνιστά «σορτάρισμα στο αμερικανικό εξαιρετικό περιβάλλον» – τουλάχιστον προσωρινά – με τις αμερικανικές μετοχές να παρουσιάζουν ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθώ να πω ότι είμαι δομικά αρνητικός στον αμερικανικό εξαιρετισμό (exceptionalism)», δήλωσε ο Άλτμαν σε συνέντευξή του, διευκρινίζοντας ότι η έκκληση είναι για λόγους τακτικής. «Απλώς δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο σε αυτό το αφήγημα βραχυπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο αναλυτής δήλωνε bullish για την Ευρώπη τους τελευταίους δύο μήνες, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω στρατηγική ως συναλλαγή «χειμερινής μίσθωσης (winter rental)». Ο δείκτης αναφοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ, έχοντας ενισχυθεί από την αισιοδοξία που περιβάλλει τα σταθερά εταιρικά κέρδη, παρόλο που ελλοχεύει το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα σε ετήσια βάση και όρους δολαρίου έναντι του αμερικανικού S&P 500, το οποίο οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν αποδυναμωθεί ορισμένα από τα τεχνολογικά μεγαθήρια. Ο αμερικανικός δείκτης, ο οποίος στηρίζεται στις Big Tech, υπεραπέδωσε σημαντικά τα τελευταία χρόνια έναντι του Stoxx 600. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταγράψει διπλάσια συνολική απόδοση έναντι του ευρωπαϊκού δείκτη, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 100% σε αυτό το διάστημα.
Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει προς το παρόν, υπέρ των φθηνότερων ευρωπαϊκών μετοχών. Η πολιτική είναι πιο σταθερή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ενώ οι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας φαίνονται όλο και πιο dovish (σ.σ. υπέρ των μειώσεων επιτοκίων), ιδίως σε σύγκριση με τους ομολόγους τους της Federal Reserve στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για έναν ολοκληρωμένο εμπορικό πόλεμο έχουν μετριαστεί, με τους δασμούς να λογίζονται περισσότερο ως διαπραγματευτικό εργαλείο.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης των μετοχών που απαρτίζεται από τις λεγόμενες «Magnificent Seven» είναι αμετάβλητος στο ξεκίνημα του 2025, με τον σκεπτικισμό να αυξάνεται για την κυριαρχία των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της τεχνολογίας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Μία έρευνα της Bank of America τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η κατανομή των επενδυτών στις ευρωπαϊκές μετοχές μεταβλήθηκε σε καθαρό overweight ποσοστού 1% από underweight 22%, το δεύτερο μεγαλύτερο «άλμα» στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 25 χρόνια.
Οι αναλυτές της BofA επανέλαβαν την άποψη του Άλτμαν την περασμένη εβδομάδα. Επεσήμαναν τη φθίνουσα επίδραση των μετοχών των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και υπογράμμισαν ότι μία σειρά άλλων παγκόσμιων αγορών έχουν προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από τον S&P 500 φέτος.
Το μήνυμα, λέει ο Άλτμαν, είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες πέρα από την τεχνητή νοημοσύνη και τις αμερικανικές μετοχές. Επεσήμανε ακόμη τις αυξημένες, όπως είπε, long θέσεις μεταξύ των hedge funds που αφήνουν τις αμερικανικές μετοχές σε επισφαλή θέση.
«Στοιχεία που λειτούργησαν πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια, πιθανόν να λειτουργήσουν λιγότερο καλά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», είπε ο ίδιος.
Βέβαια, ο Άλτμαν εξέφρασε μία επιφύλαξη σχετικά με την υπέρμετρη αισιοδοξία του για την Ευρώπη. Οι μετοχές της περιοχής μπορεί να καταστούν πιο ασταθείς ενόψει των γερμανικών εκλογών αργότερα αυτό τον μήνα, αν και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς, πρόσθεσε.
Στην αγορά των ΗΠΑ, ο Άλτμαν βλέπει την πιθανότητα ανόδου σε ορισμένους κλάδους στον απόηχο των στοιχείων που δείχνουν ότι η αμερικανική μεταποίηση επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από το 2022. Επικαλέστηκε, δε, μετοχές σε τομείς όπως τα υλικά, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και η ενέργεια.